Jak zařadit nízkosacharidové a ketogenní pokrmy do jídelníčků restaurací? Praktické tipy.

Nízkosacharidová a ketogenní jídla v restauracích

Nízkosacharidová a ketogenní jídla jsou stále oblíbenější mezi lidmi, kteří si chtějí udržet zdravý životní styl, zhubnout a zlepšit své zdraví.Restauratéři a vedoucí restaurací by měli tento trend vzít na vědomí a zařadit taková jídla do svých jídelních lístků. Zde je několik praktických tipů pro šéfkuchaře, jak zařadit nízkosacharidová a ketogenní jídla do jídelníčků restaurací.

nízkosacharidové jídelníčky

Znalost ketogenní a nízkosacharidové diety

Před zavedením nízkosacharidových a ketogenních potravin do jídelníčku vaší restaurace je třeba dobře porozumět tomu, co je ketogenní a nízkosacharidová dieta. Stručně řečeno, ketogenní dieta je dieta s vysokým obsahem tuků, která vyžaduje, aby většina kalorií pocházela z tuků a pouze malé množství ze sacharidů. Nízkosacharidová dieta zahrnuje omezení příjmu sacharidů na přibližně 50 až 100 gramů denně. Není tak omezující jako ketogenní dieta. Předem si udělejte čas na prolistování internetových publikací a seznamte se s informacemi o obou dietách, abyste měli podklady pro jejich zařazení do svého jídelníčku, musíte jim dobře rozumět.

Přizpůsobení pokrmů stylu kuchyně restaurace

Při zavádění nízkosacharidových a ketogenních potravin do jídelního lístku vaší restaurace musíte mít na paměti styl vaší kuchyně. Vybírejte jídla, která odpovídají typu kuchyně, na kterou se vaše restaurace specializuje. Například italská restaurace může zavést cuketové špagety s pestem nebo grilovanou rybu se zeleninou, zatímco asijská restaurace může zavést wok s kuřecím masem a zeleninou.

Použití sezónních surovin

Začlenění sezónních surovin do nízkosacharidových a ketogenních jídel maximalizuje chuť a výživovou hodnotu. Sezónní ovoce a zelenina jsou nejčerstvější a chutnají nejlépe. Svým hostům tak můžete nabídnout chutná jídla, která jsou zároveň zdravá. Zachováte si nejvyšší kvalitu a svou oddaností přípravě pokrmů si jistě získáte přízeň v očích svých hostů.

Správné ingredience

Při výběru ingrediencí pro nízkosacharidovou a ketogenní stravu mějte na paměti, že se jedná především o nízkosacharidové diety. Místo pšeničné mouky a cukru používejte náhražky, jako je kokosová, mandlová nebo rýžová mouka, erythrol, stévie atd. Důležité je také, aby byly suroviny kvalitní a neobsahovaly přídatné látky, jako jsou konzervanty, barviva nebo umělá sladidla. Pro osoby dodržující tyto dvě diety je nesmírně důležité, odkud suroviny v jídle pocházejí, zda jsou ekologicky pěstované a chované. Kromě toho tito lidé vnímají rozdíl v chuti takových výrobků.

Označování nabídky

Po zavedení nízkosacharidových a ketogenních pokrmů do jídelního lístku restaurace je nezapomeňte označit na jídelním lístku, aby je hosté snadno našli. Pro zvýraznění můžete vedle názvu pokrmu použít ikonu nebo nápis. Můžete také uvést nutriční informace, například množství sacharidů, bílkovin a tuků, aby hosté přesně věděli, jaké je složení pokrmů dostupných ve vašem podniku.

V příspěvku najdete několik tipů, které vám pomohou přizpůsobit jídelníček tak, aby splňoval zdravá očekávání vašich zákazníků.

Ketogenní dieta v restauraci

Školení zaměstnanců

Zavedení nízkosacharidových a ketogenních potravin do jídelníčku vyžaduje řádné proškolení personálu kuchyně a restaurace. Personál by měl vědět, co je to nízkosacharidová a ketogenní dieta, jaké suroviny a kuchařské techniky by se měly používat k přípravě chutných jídel a jaké jsou alternativy k surovinám obsahujícím sacharidy. Číšníci a servírky tak budou schopni odpovídat na dotazy a požadavky hostů týkající se nízkosacharidových a ketogenních jídel.

Zavedení nízkosacharidových a ketogenních pokrmů do jídelníčku restaurací může přilákat mnoho nových zákazníků, kteří ocení zdravé stravování. Důležitá je správná příprava menu. Vybírejte proto správné suroviny – ideálně kvalitní, plné chuti, přizpůsobte pokrmy stylu kuchyně restaurace, používejte sezónní produkty a nezapomeňte na jídelní lístek přidat označení pro tyto diety a proškolit personál.

Brand & Marketing Coordinator

Zodpovídá za plánování a realizaci marketingové strategie společnosti Restaumatic v Polsku a v zahraničních pobočkách. Koordinuje a analyzuje online a offline aktivity.