Restoranski meni: Kako bi trebao izgledati da bi potaknuo naručivanje?

Meni je vizitka restorana. To je jedan od glavnih elemenata na koje gosti obraćaju pažnju. Izgled menija može potaknuti apetit gostiju, povećati profit od narudžbi i razlikovati restoran od drugih. Da bi se to postiglo, meni treba ispuniti nekoliko uvjeta. Ovdje izlažemo načela kreiranja menija i kako pravilno dizajnirati restoranski meni.

Kako napraviti restoranski meni?

Meni treba biti dizajniran kako bi potaknuo goste da odaberu i probaju jela. Trebao bi biti kratak, ali sadržajan. Važno je osigurati odgovarajući grafički dizajn menija – i naslovnica i sadržaj su značajni. Meni bi trebao biti čitljiv, estetski i jasno informirati korisnika o ponudi restorana. Ne samo da je odabir odgovarajućih jela važan – dobro konstruiran meni također bi trebao biti u skladu s dekorom i atmosferom restorana.

Restaumatic pruža podršku u optimizaciji vidljivosti menija online. Naša usluga nudi moderne i prilagodljive predloške web stranica s jasno istaknutim menijima. Osim toga, ugostitelji imaju mogućnost uređivanja virtualnog menija i vršenja promjena. Također nudimo marketinške alate koji poboljšavaju vidljivost web stranice i menija online.

Ključna pravila za raspored menija 

Prilikom rasporeda menija važno je zapamtiti ključna pravila: Naslovnica: Mora biti estetska privlačna. 

Oblik karte: Karta treba biti praktična za korištenje. 

  • Stil fonta: Jednostavan i lako čitljiv. Najčešće se biraju Calibri ili Times New Roman.
  • Shema boja: Trebala bi se uklapati u dekor i atmosferu restorana te biti ugodna za oči. 
  • Duljina menija: Meni ne bi trebao biti predugačak.
  • Jezik: Jezične greške na meniju moraju biti potpuno izbjegnute.

Također je vrijedno uključiti kontakt informacije restorana, radno vrijeme i poveznice na društvene mreže (ako restoran ima). Meni može biti obogaćen informacijama o kuharu i kratkom poviješću restorana.

Jedna ili više karata menija? 

Broj menija ovisi o preferencijama i unutarnjoj politici restorana. Neki restorani koriste jednu standardnu kartu menija, dopunjenu sezonskim izdanjima (kao umecima). Također se može dogoditi da restoran nudi nekoliko menija, mijenjajući glavni meni prema godišnjim dobima. Tada gosti mogu birati između zimskog, proljetnog, ljetnog i jesenskog menija.

Vrijedi napomenuti da postoje različite vrste menija. Restoran može pripremiti posebnu kartu menija koja je korisna za događaje poput vjenčanja. Restorani često nude i dječji meni, što naglašava obiteljsku atmosferu mjesta. U elegantnim restoranima ili onima koji se specijaliziraju za posluživanje vina, često uz glavni meni dolazi i vinska karta.

Dizajn karte menija – Fotografije jela 

Jedna ideja za poboljšanje menija je dodavanje fotografija jela. Pokazalo se da kvalitetne fotografije jela učinkovito stimuliraju apetit gostiju. Originalne i privlačne slike mogu potaknuti goste da naruče. Stoga vrijedi razmotriti uključivanje ovog grafičkog elementa u meni.

Izgled menija i vrsta posluženih jela 

Izgled menija u restoranu trebao bi odgovarati stilu restorana. Moderni dizajn menija bit će prikladan za suvremenu kuhinju, dok će regionalni dizajn bolje odgovarati tradicionalnoj kuhinji. Vrijedi napomenuti da se uzorak menija u tradicionalnim restoranima obično sastoji od šest sekcija: hladna predjela, topla predjela, juhe, glavna jela, sirevi i deserti.

Preporučuje se imati od 3 do 8 jela u svakoj sekciji.

Važno je da meni bude raznolik i da odražava bogatstvo korištenih proizvoda. Dobro je uključiti vegetarijansku ili vegansku sekciju kao lijep gest prema gostima koji preferiraju ovu prehranu. Vrsta posluženih jela (i veličina porcija) također bi trebala odgovarati karakteru restorana. Obično se u elegantnim i profinjenim restoranima poslužuju manje porcije, dok su u manje luksuznim mjestima porcije obično veće.

Informacije koje moraju biti uključene u meni 

Pravilno kreiran meni pruža gostu sve potrebne i važne informacije o posluženim jelima. Gost restorana trebao bi znati o pikantnosti jela, veličinama porcija, kao i o tome je li jelo, na primjer, vegansko. Također je važno da meni sadrži cijene jela.

Informacije o alergenima – Obavezno za goste 

Preporučljivo je da restoranski meni sadrži informacije o alergenima u jelima. Potrošači trebaju biti informirani sadrži li jelo: žitarice koje sadrže gluten, rakove, jaja, ribu, kikiriki, soju, mlijeko, orašaste plodove, celer, gorušicu, sezamove sjemenke, sumporni dioksid i sulfite (u koncentracijama iznad 10 mg/kg), lupinu i mekušce.

Ugostitelji bi trebali pružiti potpuni sastav s označenim alergenima i popis učiniti dostupnim gostima u pisanom obliku.

Kreiranje menija – Sažetak

Meni je jedan od najvažnijih elemenata koji predstavljaju restoran. Trebao bi biti ugodan za oči gostiju i odgovarati karakteru mjesta. Važno je da privlači pažnju i potiče kušanje predloženih jela. Meni bi trebao biti čitljiv i estetski, te sadržavati važne informacije o jelima. Osim toga, pravilno kreiran meni ističe kvalitete restorana, što može značajno utjecati na prodaju i promociju. Stoga vrijedi posvetiti pažnju njegovom atraktivnom izgledu.