Smanjenje fluktuacije osoblja u restoranima – Kako to postići?

Osoblje je jedan od najvažnijih resursa restorana, stoga je ključno pravilno brinuti o njemu. Smanjenje fluktuacije zaposlenika složen je proces koji zahtijeva predanost i pravu strategiju ugostitelja. Kako učinkovito smanjiti fluktuaciju u ugostiteljskoj industriji? Koje korake trebate poduzeti kako biste osigurali da vaše osoblje rado radi u vašem objektu?

Zašto je niska fluktuacija zaposlenika važna?

Niska fluktuacija zaposlenika u restoranskoj industriji značajno doprinosi nesmetanom poslovanju objekta. Kada zaposlenici odlaze, to može negativno utjecati na preostalo osoblje i poremetiti njihov radni tijek. Kao rezultat toga, netko drugi mora preuzeti obveze zaposlenika koji odlazi, bilo djelomično ili u potpunosti.

Ako na vrijeme ne pronađete odgovarajuću zamjenu, riskirate preopterećenje ostalih zaposlenika dodatnim zadacima.

Održavanje niske fluktuacije važno je iz nekoliko razloga:

  • Poboljšana učinkovitost: Ako osigurate zadovoljstvo zaposlenika i adresirate uzroke fluktuacije, otvara vam se prilika za optimizaciju poslovanja restorana. Zaposlenici koji se osjećaju cijenjeno i ugodno na svom radnom mjestu skloniji su raditi učinkovitije, produktivnije i s osmijehom. Osoblje koje uživa u svom poslu bit će više angažirano u svojim odgovornostima.
  • Viši standardi korisničke usluge: Restoransko osoblje može pružiti višu razinu korisničke usluge ako rade na istom mjestu duže vrijeme. Zašto? Bolje se upoznaju s jelovnikom, što im olakšava objašnjavanje jela gostima i poticanje gostiju da isprobaju nove stavke. Dugogodišnji zaposlenici također često razvijaju odnose s redovitim gostima, što može utjecati na odluku tih gostiju da se vrate u restoran.
  • Optimizacija troškova: Niska fluktuacija zaposlenika optimizira troškove. Ako se vaše osoblje često mijenja, morate ulagati u stalne procese zapošljavanja i obuke. Održavanjem stabilne skupine zaposlenika smanjujete te troškove. Za učinkovito upravljanje objektom potrebno je fokusirati se na kontrolu troškova.

Kako smanjiti fluktuaciju zaposlenika u restoranu?

Ako želite smanjiti fluktuaciju zaposlenika, morate identificirati osnovni uzrok problema. Da biste održali nisku fluktuaciju u restoranskoj industriji, trebali biste:

Voditi računa o potrebama svojih zaposlenika, pružati obuke i tečajeve, motivirati atraktivnim plaćama i beneficijama, te zapošljavati pojedince s pravim kompetencijama za specifične pozicije.

Razumijevanje potreba zaposlenika

Ako se suočavate s visokom fluktuacijom zaposlenika, trebali biste analizirati potrebe svojih zaposlenika. Redovito možete provoditi ankete u kojima zaposlenici mogu podijeliti svoje brige i razinu zadovoljstva.

Drugo rješenje su individualni sastanci ili anonimne prijave – na taj način možete lako saznati što je potrebno vašem osoblju. Pružanjem optimalnih radnih uvjeta zaposlenicima u restoranu smanjujete rizik od visoke fluktuacije na određenim pozicijama.

Ulaganje u obuku i pogodnosti za zaposlenike

Niska fluktuacija osoblja može biti pod utjecajem pristupa obukama i tečajevima, ponuđenima kao benefiti koji nisu vezani uz plaću. To pomaže u održavanju dobrih odnosa sa zaposlenicima, obeshrabruje ih od odlaska i povećava njihove kvalifikacije. Time se, zauzvrat, podižu standardi korisničke usluge i kvaliteta jela koja se poslužuju u vašem restoranu.

Dodatne pogodnosti koje smanjuju fluktuaciju osoblja u ugostiteljskoj industriji uključuju popuste na obroke, fleksibilno radno vrijeme i mogućnost pristupa brizi o djeci.

Također je vrijedno osigurati pristup modernim alatima koji olakšavaju zaposlenicima obavljanje njihovih dužnosti. Razmislite o implementaciji modernog POS sustava. To može ubrzati obradu narudžbi (bilo telefonom, putem interneta ili osobno), upravljanje zalihama i obradu plaćanja. Takav sustav čini rad učinkovitijim i ugodnijim za osoblje.

Dostęp do szkoleń i kursów gastronomicznych obniża rotację pracowników.

Stvorite sustav motivacije

Dobar način za smanjenje fluktuacije zaposlenika je stvaranje motivacijskog plana. To može uključivati bonuse za prodajnu izvedbu i nagrade za kvalitetnu korisničku uslugu.

Prilagođavanjem motivacijskog sustava potrebama svojih zaposlenika možete smanjiti fluktuaciju gotovo na nulu.

Zapošljavanje pravih ljudi

Uspjeh u ugostiteljskoj industriji ovisi o radu s pojedincima koji imaju prave kvalifikacije za specifične pozicije. Ako tražite kuhara, vrijedno je osigurati da imaju:

  • Iskustvo u radu u restoranskoj kuhinji, kulinarsko obrazovanje,
  • kao što je diploma iz ugostiteljstva,
  • te dobar ukus i poznavanje kulinarskih trendova.

Kandidati za upravljačke pozicije u restoranu trebali bi, između ostalog, imati liderske vještine, sposobnost komunikacije s timom i vještine rješavanja sukoba.

Važno je zaposliti ljude koji su predani, odgovorni i usmjereni na rast. Ne zaboravite temeljito provjeriti kvalifikacije i upoznati osobnosti kandidata tijekom intervjua. Na taj način možete procijeniti je li osoba spremna dugoročno ostati u vašem restoranu.

Rekrutacja odpowiednich osób ma kluczowe znaczenie w obniżaniu rotacji pracowników restauracji.

Zaključak

Važno je osigurati da fluktuacija zaposlenika u restoranskoj industriji ostane što niža. To vam omogućuje izbjegavanje visokih troškova zapošljavanja i obuke novih zaposlenika te sprječava pad kvalitete korisničke usluge. Visoka fluktuacija zaposlenika negativno utječe na imidž restorana – poslodavac od kojeg zaposlenici često „bježe“ nije pozitivno percipiran.