Uncategorized - Restaumatic https://www.restaumatic.com/blog/hr/uncategorized-hr/ Fri, 06 Sep 2024 06:47:12 +0000 hr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.0.2 https://restaumatic-blog-uploads.s3.amazonaws.com/uploads/2018/06/restlogo-ico-1.png Uncategorized - Restaumatic https://www.restaumatic.com/blog/hr/uncategorized-hr/ 32 32 Restaumatic inovacije proizvoda – Napojnice https://www.restaumatic.com/blog/hr/restaumatic-inovacije-proizvoda-napojnice/ Fri, 06 Sep 2024 06:26:37 +0000 https://www.restaumatic.com/blog/?p=8288 Restaumatic uvodi novu funkciju koja mijenja mogućnost upravljanja napojnicama u online narudžbama. S ovom inovacijom, restorani sada mogu jednostavno prikupljati napojnice od kupaca koji naručuju z osobno preuzimanje ili dostavu. Pogledajte kako funkcija radi. O napojnicama Od sada je moguće uključiti napojnice u online narudžbama. S ovom funkcijom, vaši kupci mogu dodati napojnicu od 5%, …

Read more "Restaumatic inovacije proizvoda – Napojnice"

The post Restaumatic inovacije proizvoda – Napojnice appeared first on Restaumatic.

]]>
Restaumatic uvodi novu funkciju koja mijenja mogućnost upravljanja napojnicama u online narudžbama. S ovom inovacijom, restorani sada mogu jednostavno prikupljati napojnice od kupaca koji naručuju z osobno preuzimanje ili dostavu. Pogledajte kako funkcija radi.

O napojnicama

Od sada je moguće uključiti napojnice u online narudžbama. S ovom funkcijom, vaši kupci mogu dodati napojnicu od 5%, 10% ili 15%. Također, mogu ručno unijeti iznos po svojoj želji. Prijedlog za dodavanje napojnice pojavit će se na web stranici restorana u košarici, odmah nakon odabira načina plaćanja. Funkcija je vrlo jednostavna i daje kupcima veću slobodu u izražavanju zahvalnosti vašem osoblju.

Ključne informacije o funkciji napojnica:

  • Pravni aspekti – kada je riječ o poreznom obračunu, sjetite se pridržavati se zakona vaše zemlje.
  • Napojnica nije stavka na računu – uključena je kao informacija na dnu računa.
  • Dostupnost u prodajnom izvješću – omogućuje vam detaljno praćenje iznosa napojnica.
  • Provizija na ukupni iznos – izračunava se na ukupan iznos narudžbe, uključujući napojnicu.

Kako bi koristio funkciju napojnica, restoran mora imati implementiran Novi sustav narudžbi. Ovaj novi sustav donosi mnoge poboljšanja, kao što su lakše promjene u jelovniku, novi izgled košarice i blagajne, te mogućnost budućih ažuriranja.

Zašto biste trebali omogućiti napojnice?

Uključivanje ove opcije u vaš sustav online naručivanja ne samo da poboljšava zadovoljstvo kupaca, već i motivira vaše osoblje da pruži najvišu razinu usluge. Osim toga, povećava osjećaj pripadnosti i angažiranosti osoblja, jer izravno odražava njihov trud u obliku dodatnog novca.

Kako isključiti funkciju napojnica?

Funkciju možete lako isključiti u Panelu restorana odlaskom na karticu „Postavke“, zatim se spustite dolje i odaberite opciju “Omogući napojnice (5%, 10%, 15%)”.


Zadovoljite svoje kupce i zaposlenike korištenjem modernih rješenja koje nudi Restaumatic. Zajedno stvaramo budućnost ugostiteljske industrije! Ako još nemate naš sustav, molimo kontaktirajte nas.

The post Restaumatic inovacije proizvoda – Napojnice appeared first on Restaumatic.

]]>
Smanjenje fluktuacije osoblja u restoranima – Kako to postići? https://www.restaumatic.com/blog/hr/smanjenje-fluktuacije-osoblja-u-restoranima/ Tue, 27 Aug 2024 12:50:44 +0000 https://www.restaumatic.com/blog/?p=8257 Osoblje je jedan od najvažnijih resursa restorana, stoga je ključno pravilno brinuti o njemu. Smanjenje fluktuacije zaposlenika složen je proces koji zahtijeva predanost i pravu strategiju ugostitelja. Kako učinkovito smanjiti fluktuaciju u ugostiteljskoj industriji? Koje korake trebate poduzeti kako biste osigurali da vaše osoblje rado radi u vašem objektu? Zašto je niska fluktuacija zaposlenika važna? …

Read more "Smanjenje fluktuacije osoblja u restoranima – Kako to postići?"

The post Smanjenje fluktuacije osoblja u restoranima – Kako to postići? appeared first on Restaumatic.

]]>
Osoblje je jedan od najvažnijih resursa restorana, stoga je ključno pravilno brinuti o njemu. Smanjenje fluktuacije zaposlenika složen je proces koji zahtijeva predanost i pravu strategiju ugostitelja. Kako učinkovito smanjiti fluktuaciju u ugostiteljskoj industriji? Koje korake trebate poduzeti kako biste osigurali da vaše osoblje rado radi u vašem objektu?

Zašto je niska fluktuacija zaposlenika važna?

Niska fluktuacija zaposlenika u restoranskoj industriji značajno doprinosi nesmetanom poslovanju objekta. Kada zaposlenici odlaze, to može negativno utjecati na preostalo osoblje i poremetiti njihov radni tijek. Kao rezultat toga, netko drugi mora preuzeti obveze zaposlenika koji odlazi, bilo djelomično ili u potpunosti.

Ako na vrijeme ne pronađete odgovarajuću zamjenu, riskirate preopterećenje ostalih zaposlenika dodatnim zadacima.

Održavanje niske fluktuacije važno je iz nekoliko razloga:

  • Poboljšana učinkovitost: Ako osigurate zadovoljstvo zaposlenika i adresirate uzroke fluktuacije, otvara vam se prilika za optimizaciju poslovanja restorana. Zaposlenici koji se osjećaju cijenjeno i ugodno na svom radnom mjestu skloniji su raditi učinkovitije, produktivnije i s osmijehom. Osoblje koje uživa u svom poslu bit će više angažirano u svojim odgovornostima.
  • Viši standardi korisničke usluge: Restoransko osoblje može pružiti višu razinu korisničke usluge ako rade na istom mjestu duže vrijeme. Zašto? Bolje se upoznaju s jelovnikom, što im olakšava objašnjavanje jela gostima i poticanje gostiju da isprobaju nove stavke. Dugogodišnji zaposlenici također često razvijaju odnose s redovitim gostima, što može utjecati na odluku tih gostiju da se vrate u restoran.
  • Optimizacija troškova: Niska fluktuacija zaposlenika optimizira troškove. Ako se vaše osoblje često mijenja, morate ulagati u stalne procese zapošljavanja i obuke. Održavanjem stabilne skupine zaposlenika smanjujete te troškove. Za učinkovito upravljanje objektom potrebno je fokusirati se na kontrolu troškova.

Kako smanjiti fluktuaciju zaposlenika u restoranu?

Ako želite smanjiti fluktuaciju zaposlenika, morate identificirati osnovni uzrok problema. Da biste održali nisku fluktuaciju u restoranskoj industriji, trebali biste:

Voditi računa o potrebama svojih zaposlenika, pružati obuke i tečajeve, motivirati atraktivnim plaćama i beneficijama, te zapošljavati pojedince s pravim kompetencijama za specifične pozicije.

Razumijevanje potreba zaposlenika

Ako se suočavate s visokom fluktuacijom zaposlenika, trebali biste analizirati potrebe svojih zaposlenika. Redovito možete provoditi ankete u kojima zaposlenici mogu podijeliti svoje brige i razinu zadovoljstva.

Drugo rješenje su individualni sastanci ili anonimne prijave – na taj način možete lako saznati što je potrebno vašem osoblju. Pružanjem optimalnih radnih uvjeta zaposlenicima u restoranu smanjujete rizik od visoke fluktuacije na određenim pozicijama.

Ulaganje u obuku i pogodnosti za zaposlenike

Niska fluktuacija osoblja može biti pod utjecajem pristupa obukama i tečajevima, ponuđenima kao benefiti koji nisu vezani uz plaću. To pomaže u održavanju dobrih odnosa sa zaposlenicima, obeshrabruje ih od odlaska i povećava njihove kvalifikacije. Time se, zauzvrat, podižu standardi korisničke usluge i kvaliteta jela koja se poslužuju u vašem restoranu.

Dodatne pogodnosti koje smanjuju fluktuaciju osoblja u ugostiteljskoj industriji uključuju popuste na obroke, fleksibilno radno vrijeme i mogućnost pristupa brizi o djeci.

Također je vrijedno osigurati pristup modernim alatima koji olakšavaju zaposlenicima obavljanje njihovih dužnosti. Razmislite o implementaciji modernog POS sustava. To može ubrzati obradu narudžbi (bilo telefonom, putem interneta ili osobno), upravljanje zalihama i obradu plaćanja. Takav sustav čini rad učinkovitijim i ugodnijim za osoblje.

Dostęp do szkoleń i kursów gastronomicznych obniża rotację pracowników.

Stvorite sustav motivacije

Dobar način za smanjenje fluktuacije zaposlenika je stvaranje motivacijskog plana. To može uključivati bonuse za prodajnu izvedbu i nagrade za kvalitetnu korisničku uslugu.

Prilagođavanjem motivacijskog sustava potrebama svojih zaposlenika možete smanjiti fluktuaciju gotovo na nulu.

Zapošljavanje pravih ljudi

Uspjeh u ugostiteljskoj industriji ovisi o radu s pojedincima koji imaju prave kvalifikacije za specifične pozicije. Ako tražite kuhara, vrijedno je osigurati da imaju:

  • Iskustvo u radu u restoranskoj kuhinji, kulinarsko obrazovanje,
  • kao što je diploma iz ugostiteljstva,
  • te dobar ukus i poznavanje kulinarskih trendova.

Kandidati za upravljačke pozicije u restoranu trebali bi, između ostalog, imati liderske vještine, sposobnost komunikacije s timom i vještine rješavanja sukoba.

Važno je zaposliti ljude koji su predani, odgovorni i usmjereni na rast. Ne zaboravite temeljito provjeriti kvalifikacije i upoznati osobnosti kandidata tijekom intervjua. Na taj način možete procijeniti je li osoba spremna dugoročno ostati u vašem restoranu.

Rekrutacja odpowiednich osób ma kluczowe znaczenie w obniżaniu rotacji pracowników restauracji.

Zaključak

Važno je osigurati da fluktuacija zaposlenika u restoranskoj industriji ostane što niža. To vam omogućuje izbjegavanje visokih troškova zapošljavanja i obuke novih zaposlenika te sprječava pad kvalitete korisničke usluge. Visoka fluktuacija zaposlenika negativno utječe na imidž restorana – poslodavac od kojeg zaposlenici često „bježe“ nije pozitivno percipiran.

The post Smanjenje fluktuacije osoblja u restoranima – Kako to postići? appeared first on Restaumatic.

]]>
Restoranski meni: Kako bi trebao izgledati da bi potaknuo naručivanje? https://www.restaumatic.com/blog/hr/restoranski-meni-kako-bi-trebao-izgledati-da-bi-potaknuo-narucivanje/ Thu, 08 Aug 2024 13:37:50 +0000 https://www.restaumatic.com/blog/?p=8116 Meni je vizitka restorana. To je jedan od glavnih elemenata na koje gosti obraćaju pažnju. Izgled menija može potaknuti apetit gostiju, povećati profit od narudžbi i razlikovati restoran od drugih. Da bi se to postiglo, meni treba ispuniti nekoliko uvjeta. Ovdje izlažemo načela kreiranja menija i kako pravilno dizajnirati restoranski meni. Kako napraviti restoranski meni? …

Read more "Restoranski meni: Kako bi trebao izgledati da bi potaknuo naručivanje?"

The post Restoranski meni: Kako bi trebao izgledati da bi potaknuo naručivanje? appeared first on Restaumatic.

]]>
Meni je vizitka restorana. To je jedan od glavnih elemenata na koje gosti obraćaju pažnju. Izgled menija može potaknuti apetit gostiju, povećati profit od narudžbi i razlikovati restoran od drugih. Da bi se to postiglo, meni treba ispuniti nekoliko uvjeta. Ovdje izlažemo načela kreiranja menija i kako pravilno dizajnirati restoranski meni.

Kako napraviti restoranski meni?

Meni treba biti dizajniran kako bi potaknuo goste da odaberu i probaju jela. Trebao bi biti kratak, ali sadržajan. Važno je osigurati odgovarajući grafički dizajn menija – i naslovnica i sadržaj su značajni. Meni bi trebao biti čitljiv, estetski i jasno informirati korisnika o ponudi restorana. Ne samo da je odabir odgovarajućih jela važan – dobro konstruiran meni također bi trebao biti u skladu s dekorom i atmosferom restorana.

Restaumatic pruža podršku u optimizaciji vidljivosti menija online. Naša usluga nudi moderne i prilagodljive predloške web stranica s jasno istaknutim menijima. Osim toga, ugostitelji imaju mogućnost uređivanja virtualnog menija i vršenja promjena. Također nudimo marketinške alate koji poboljšavaju vidljivost web stranice i menija online.

Ključna pravila za raspored menija 

Prilikom rasporeda menija važno je zapamtiti ključna pravila: Naslovnica: Mora biti estetska privlačna. 

Oblik karte: Karta treba biti praktična za korištenje. 

  • Stil fonta: Jednostavan i lako čitljiv. Najčešće se biraju Calibri ili Times New Roman.
  • Shema boja: Trebala bi se uklapati u dekor i atmosferu restorana te biti ugodna za oči. 
  • Duljina menija: Meni ne bi trebao biti predugačak.
  • Jezik: Jezične greške na meniju moraju biti potpuno izbjegnute.

Također je vrijedno uključiti kontakt informacije restorana, radno vrijeme i poveznice na društvene mreže (ako restoran ima). Meni može biti obogaćen informacijama o kuharu i kratkom poviješću restorana.

Jedna ili više karata menija? 

Broj menija ovisi o preferencijama i unutarnjoj politici restorana. Neki restorani koriste jednu standardnu kartu menija, dopunjenu sezonskim izdanjima (kao umecima). Također se može dogoditi da restoran nudi nekoliko menija, mijenjajući glavni meni prema godišnjim dobima. Tada gosti mogu birati između zimskog, proljetnog, ljetnog i jesenskog menija.

Vrijedi napomenuti da postoje različite vrste menija. Restoran može pripremiti posebnu kartu menija koja je korisna za događaje poput vjenčanja. Restorani često nude i dječji meni, što naglašava obiteljsku atmosferu mjesta. U elegantnim restoranima ili onima koji se specijaliziraju za posluživanje vina, često uz glavni meni dolazi i vinska karta.

Dizajn karte menija – Fotografije jela 

Jedna ideja za poboljšanje menija je dodavanje fotografija jela. Pokazalo se da kvalitetne fotografije jela učinkovito stimuliraju apetit gostiju. Originalne i privlačne slike mogu potaknuti goste da naruče. Stoga vrijedi razmotriti uključivanje ovog grafičkog elementa u meni.

Izgled menija i vrsta posluženih jela 

Izgled menija u restoranu trebao bi odgovarati stilu restorana. Moderni dizajn menija bit će prikladan za suvremenu kuhinju, dok će regionalni dizajn bolje odgovarati tradicionalnoj kuhinji. Vrijedi napomenuti da se uzorak menija u tradicionalnim restoranima obično sastoji od šest sekcija: hladna predjela, topla predjela, juhe, glavna jela, sirevi i deserti.

Preporučuje se imati od 3 do 8 jela u svakoj sekciji.

Važno je da meni bude raznolik i da odražava bogatstvo korištenih proizvoda. Dobro je uključiti vegetarijansku ili vegansku sekciju kao lijep gest prema gostima koji preferiraju ovu prehranu. Vrsta posluženih jela (i veličina porcija) također bi trebala odgovarati karakteru restorana. Obično se u elegantnim i profinjenim restoranima poslužuju manje porcije, dok su u manje luksuznim mjestima porcije obično veće.

Informacije koje moraju biti uključene u meni 

Pravilno kreiran meni pruža gostu sve potrebne i važne informacije o posluženim jelima. Gost restorana trebao bi znati o pikantnosti jela, veličinama porcija, kao i o tome je li jelo, na primjer, vegansko. Također je važno da meni sadrži cijene jela.

Informacije o alergenima – Obavezno za goste 

Preporučljivo je da restoranski meni sadrži informacije o alergenima u jelima. Potrošači trebaju biti informirani sadrži li jelo: žitarice koje sadrže gluten, rakove, jaja, ribu, kikiriki, soju, mlijeko, orašaste plodove, celer, gorušicu, sezamove sjemenke, sumporni dioksid i sulfite (u koncentracijama iznad 10 mg/kg), lupinu i mekušce.

Ugostitelji bi trebali pružiti potpuni sastav s označenim alergenima i popis učiniti dostupnim gostima u pisanom obliku.

Kreiranje menija – Sažetak

Meni je jedan od najvažnijih elemenata koji predstavljaju restoran. Trebao bi biti ugodan za oči gostiju i odgovarati karakteru mjesta. Važno je da privlači pažnju i potiče kušanje predloženih jela. Meni bi trebao biti čitljiv i estetski, te sadržavati važne informacije o jelima. Osim toga, pravilno kreiran meni ističe kvalitete restorana, što može značajno utjecati na prodaju i promociju. Stoga vrijedi posvetiti pažnju njegovom atraktivnom izgledu.

The post Restoranski meni: Kako bi trebao izgledati da bi potaknuo naručivanje? appeared first on Restaumatic.

]]>
Novosti u Restaumatic proizvodima: Predprodaja https://www.restaumatic.com/blog/hr/novosti-u-restaumatic-proizvodima-predprodaja/ Mon, 08 Jul 2024 11:17:52 +0000 https://www.restaumatic.com/blog/?p=7899 Prednarudžba je nova funkcija koja dolazi u Restaumatic. Omogućit će vašim kupcima da unaprijed postave narudžbe. Što je Predprodaja Prednarudžba je besplatna značajka unutar Restaumaticovog Panela za restorane koja omogućava klijentima da unaprijed naruče za posebne prilike poput rođendana, poslovnih događanja ili blagdana. Omogućuje im naručivanje hrane za željeni datum i vrijeme, čak i danima …

Read more "Novosti u Restaumatic proizvodima: Predprodaja"

The post Novosti u Restaumatic proizvodima: Predprodaja appeared first on Restaumatic.

]]>
Prednarudžba je nova funkcija koja dolazi u Restaumatic. Omogućit će vašim kupcima da unaprijed postave narudžbe.

Što je Predprodaja

Prednarudžba je besplatna značajka unutar Restaumaticovog Panela za restorane koja omogućava klijentima da unaprijed naruče za posebne prilike poput rođendana, poslovnih događanja ili blagdana. Omogućuje im naručivanje hrane za željeni datum i vrijeme, čak i danima unaprijed.

U predprodaji, klijent ima priliku naručiti:

  • Za određeni broj dana unaprijed.
  • Za određeni datum ili raspon datuma (ovdje postavljate određeni datum ili raspon datuma).

Vi odlučujete želite li klijentu pružiti opciju naručivanja za određeni datum i koliko unaprijed to može učiniti.

Prednosti Predprodaje

Prednosti predprodaje uključuju:

  • veću zaradu – predprodaje su obično za događaje s većim brojem ljudi i veće su od onih koje se rade na dnevnoj bazi,
  • više narudžbi – klijenti su spremni naručiti za posebne prilike poput rođendana i poslovnih događaja,
  • bolja organizacija rada – možete unaprijed pripremiti za veći volumen narudžbi,
  • povećano zadovoljstvo kupaca – mogućnost naručivanja unaprijed zadovoljava njihove potrebe, posebno kada žele unaprijed naručiti veću količinu za određeni dan i vrijeme.

Kako omogućiti Predprodaju za odabrane grupe jela?

Korak 1: Idite na Panel Restorana / Upravljačka Ploča, zatim na Meni.

Korak 2: Idite urediti odjeljak u vašem Meniju.

Korak 3: Otvorite napredne postavke

Korak 4: Idite na odjeljak Predprodaja

Korak 5: Odaberite koliko unaprijed klijenti mogu naručiti. Vaše opcije su:

A. Opcija Za određeni broj dana – u njoj možete postaviti koliko dana unaprijed klijent može postaviti narudžbu, na primjer 3 ili 5 dana.

B. Opcija Za određeni datum. Ovdje postavljate određeni datum ili raspon datuma, na primjer, ako su predane za Valentinovo možete odabrati 10.-16. lipnja.

Korak 6: Nakon što su promjene spremljene, klijent već može naručivati unaprijed za određeni datum.

Korak 7: U Panelu primamo narudžbe isto kao i ostale.

Korak 8: Nakon odobrenja možete vidjeti datum i vrijeme kada će narudžba biti realizirana.

Korak 9: Nakon potvrde narudžbe, naći ćete je u kartici Planirano.

Korak 10: Narudžba na dan kad treba biti realizirana prelazi u karticu Trenutno. Narudžbe iz Predprodaje pojavljivat će se u izvještajima prodaje na dan kad su označene kao dovršene.

Kako omogućiti Predprodaju za sva jela?

Ako želite postaviti narudžbu unaprijed za sva jela s jelovnika,

idite na karticu Postavke. Ostale postavke funkcioniraju na isti način kao i za odabrane grupe jela koje smo opisali iznad.

Sažetak

Predprodaja je značajka koju ćete naći u Restauratorskom Panelu. Omogućuje kupcima da naruče hranu iz vašeg restorana u svoje domove čak i nekoliko dana unaprijed.

Ako želite koristiti naš sustav upravljanja restoranom zajedno s funkcijom Predprodaje, slobodno nas kontaktirajte!

Ako vam je potrebna pomoć, molimo kontaktirajte Službu za korisnike: 

📞 Tel: +385 95344 3291

📧 Mail: contact@restaumatic.com

The post Novosti u Restaumatic proizvodima: Predprodaja appeared first on Restaumatic.

]]>
Vrijeme čekanja u restoranu – koliko dugo će gost biti strpljiv? https://www.restaumatic.com/blog/hr/vrijeme-cekanja-u-restoranu-koliko-dugo-ce-gost-biti-strpljiv/ Thu, 13 Jun 2024 12:40:58 +0000 https://www.restaumatic.com/blog/?p=7755 Brzina kojom se jelo poslužuje u restoranu jedan je od najvažnijih faktora prema kojem gosti ocjenjuju ugostiteljski objekt. Naravno, okus hrane, način posluživanja i pravilna usluga su važni, ali dugo čekanje na jelo može uništiti najbolje napore stručnjaka u kuhinji. Zato je važno osigurati da obroci budu posluženi što je brže moguće. Međutim, postavlja se …

Read more "Vrijeme čekanja u restoranu – koliko dugo će gost biti strpljiv?"

The post Vrijeme čekanja u restoranu – koliko dugo će gost biti strpljiv? appeared first on Restaumatic.

]]>
Brzina kojom se jelo poslužuje u restoranu jedan je od najvažnijih faktora prema kojem gosti ocjenjuju ugostiteljski objekt. Naravno, okus hrane, način posluživanja i pravilna usluga su važni, ali dugo čekanje na jelo može uništiti najbolje napore stručnjaka u kuhinji. Zato je važno osigurati da obroci budu posluženi što je brže moguće. Međutim, postavlja se pitanje: koje je prihvatljivo vrijeme čekanja na obrok u restoranu? Objašnjavamo!

Koja jela vrijedi čekati?

Ne postoje propisi koji određuju koliko vremena jelo u restoranu treba biti posluženo na stolu. To ovisi o vrsti jela ili, primjerice, o popunjenosti restorana ili dobu dana. Međutim, kao pravilo, vrijedi čekati na dobru hranu.

Može se pretpostaviti da, ako se obroci u restoranu pripremaju od nule i koriste svježe, neprerađene sastojke, vrijeme čekanja može biti oko 30-45 minuta. Kraće vrijeme čekanja moguće je kada je jelo – ili dio njega – pripremljeno unaprijed i samo čeka na podgrijavanje.

Naravno, najkraće vrijeme čekanja trebalo bi se odnositi na predjela – ona bi trebala biti dostavljena na stol što je brže moguće, po mogućnosti u roku od 10 minuta od preuzimanja narudžbe.

klienci restauracji, którzy dostali swoje zamówienie

Informiranje o vremenu čekanja

Pri vođenju ugostiteljskog objekta, vrijedi obratiti pažnju na precizno informiranje gostiju koliko će morati čekati na posluživanje hrane. To može učiniti osoblje restorana, ali mnogo je bolje da se te informacije daju u pisanom obliku – u jelovniku.

Na primjer, dovoljno je navesti da se sva jela s jelovnika pripremaju na licu mjesta, što znači vrijeme čekanja od oko 30 minuta. Može se također navesti da kod odabranih jela to vrijeme može biti duže. Naravno, ako se vrijeme čekanja na jelo produži, gost bi trebao biti upozoren – konobar može, na primjer, ponuditi dodatno predjelo.

Također je dobra ideja poboljšati proces rezervacije stolova odabirom rezervacijskih sustava za objekt. Koliko dugo će gost biti strpljiv ovisi o njihovom pristupu. S jedne strane, ne nedostaje gostiju koji, svjesni jedinstvenosti posluženog jela, mogu biti strpljivi. S druge strane, ne nedostaje gostiju koji su ljuti već 10-15 minuta nakon narudžbe.

Informiranje o kašnjenjima u posluživanju hrane

Ako voditelj smjene zna da može doći do kašnjenja, trebao bi što prije upozoriti goste. Moraju biti svjesni, na primjer, da su problemi posljedica privremenih tehničkih poteškoća uzrokovanih, na primjer, nedostatkom električne energije.

Najvažnije za brzinu posluživanja hrane u restoranu ili drugom ugostiteljskom objektu je dosljednost komunikacije i protok informacija između konobara i kuhinje. Vrijedi se pobrinuti za učinkovit sustav rezervacija i protok podataka. Kada se narudžba preda, te informacije bi trebale digitalno – a ne zastarjelim putem, na papiru – stići i do voditelja koji nadzire posluživanje i do glavnog kuhara. U tu svrhu preporučljivo je koristiti provjereni sustav sveobuhvatnog upravljanja narudžbama RePOS od Restaumatica.

Važno je koristiti proizvode koji su dostupni na licu mjesta. Velika je pogreška imati obroke na jelovniku čiji sastojci nisu dostupni u spremištu.

klientka czekająca długo zna swoje zamówienie w restauracji

Zašto je vrijeme važno?

Posjet restoranu za goste nije samo prilika da pojedu – često neobičan – obrok, već i prilika za druženje ili zajedničko slavlje. Svako kašnjenje utječe na ukupnu ocjenu posjeta i razinu samog objekta. Stoga je vrijeme pripreme i dostave obroka jednako važno kao i okus ili izgled jela.

U tom kontekstu vrijedi razmotriti, na primjer, metodu jednostavnog jelovnika. Pogreška može biti previše prošireni jelovnik  ili uvođenje obroka koje objekt nije u stanju pripremiti učinkovito i brzo. Nažalost, to je način da se izgubi potencijalni gost koji će, povrh toga, vjerojatno spomenuti da dotični restoran nema veze s profesionalizmom u gastronomiji.

Ako se ugostiteljski objekt oslanja na jednostavna, nekomplicirana jela i ne funkcionira kao ekskluzivan objekt, vrijedi se pobrinuti za pripremu nekih od jednostavnijih obroka – poput popularnih juha. Jednostavno održavanjem na odgovarajućoj razini temperature, brzina posluživanja za stolom je znatno povećana.

Zanimljivo i moderno rješenje je uvođenje sustava samoposluživanja u ugostiteljske objekte. Mjesta koja nude takve mehanizme za naručivanje također omogućuju gostima da plate svoju hranu izravno s aparata, što rezultira kraćim vremenom čekanja.

Što ako trebate druga rješenja za ubrzavanje obrade narudžbi? Razmislite o povećanju osoblja – više zaposlenika može vam pomoći u posluživanju više gostiju u kraćem vremenu. U širem opsegu, to bi trebalo donijeti opipljive koristi.

Vrijeme čekanja u restoranu – što vrijedi znati?

Vrijeme dostave obroka treba promatrati kao čimbenik koji utječe na ukupnu ocjenu restorana – kao i okus ili izgled hrane. Stoga bi trebalo postojati mehanizmi koji se brinu o gostu kako ne bi osjećao nervozu zbog čekanja na obrok. Ako je gost zadovoljan brzinom dostave jela, može ostaviti pozitivnu recenziju o restoranu na web stranici ili u anketi za ugostiteljstvo.

Eksperimentalno rješenje – ali vrlo zanimljivo za objekte s dovoljno kapaciteta – moglo bi biti posluživanje gostima  grickalice dok čekaju na pravo jelo. Vrijedi dodati element iznenađenja, npr.  posluživanje grickalica iz različitih dijelova svijeta – npr. s opisima – daje gostima zanimljiv izgovor za razgovor i uspoređivanje okusa, tako da vrijeme čekanja na pravo jelo može brže proći. U takvoj situaciji, čak i spomenutih pola sata može se pokazati iznenađujuće kratkim.

The post Vrijeme čekanja u restoranu – koliko dugo će gost biti strpljiv? appeared first on Restaumatic.

]]>
Besplatni materijali za Facebook: Euro 2024 https://www.restaumatic.com/blog/hr/besplatni-materijali-za-facebook-euro-2024/ Wed, 12 Jun 2024 10:54:43 +0000 https://www.restaumatic.com/blog/?p=7730 Europsko prvenstvo u nogometu ubrzo stiže. Pogledajte zašto vrijedi pripremiti svoj restoran za Euro 2024 i iskoristite besplatne materijale za Facebook. Nadolazeće Europsko prvenstvo u nogometu izvrsna je prilika za privlačenje novih kupaca i povećanje prihoda u vašem restoranu. Euro 2024 događaj je koji privlači pažnju milijuna nogometnih navijača, a vi možete iskoristiti ovu priliku …

Read more "Besplatni materijali za Facebook: Euro 2024"

The post Besplatni materijali za Facebook: Euro 2024 appeared first on Restaumatic.

]]>
Europsko prvenstvo u nogometu ubrzo stiže. Pogledajte zašto vrijedi pripremiti svoj restoran za Euro 2024 i iskoristite besplatne materijale za Facebook.

Nadolazeće Europsko prvenstvo u nogometu izvrsna je prilika za privlačenje novih kupaca i povećanje prihoda u vašem restoranu. Euro 2024 događaj je koji privlači pažnju milijuna nogometnih navijača, a vi možete iskoristiti ovu priliku da se istaknete među konkurencijom.

Zašto vrijedi pripremiti restoran za Euro 2024?

Euro 2024 prilika je za povećanje prodaje zbog:

  • Povećanog prometa kupaca

Europsko prvenstvo je vrijeme kada mnogi ljudi traže mjesta gdje mogu zajednički gledati utakmice ili naručivati hranu za kućnu upotrebu. Vaš restoran može postati takvo mjesto, privlačeći grupe prijatelja i obitelji.

  • Viši prihodi

Nudeći posebne menije i promocije vezane uz Euro 2024, možete povećati prosječnu vrijednost narudžbi. Posebni navijački setovi, promocije na pića ili popusti na sljedeće narudžbe mogu učinkovito povećati prodaju.

  • Izgradnja lojalnosti kupaca

Organiziranjem događaja povezanih s Euro 2024, kao što su zajedničko gledanje utakmica ili nagradni natječaji, gradite lojalnost kupaca. Zadovoljni kupci vratit će se u vaš restoran i nakon završetka prvenstva.

  • Pozitivan imidž brenda

Aktivno sudjelovanje u tako važnom sportskom događaju može poboljšati imidž vašeg restorana. Kupci će cijeniti angažman i radije će naručivati hranu iz vašeg restorana.

Besplatni materijali za Facebook

Kako bismo vam pomogli u učinkovitoj promociji vašeg restorana na Facebooku, pripremili smo besplatne opise postova i grafike za Euro 2024 koje možete koristiti na svom profilu. U nastavku pronađite nekoliko primjera materijala:

Postovi:
  1. Euro 2024 je vrijeme za dobru hranu i nogometnu zabavu! ⚽ Naručite sada i učinite svaku utakmicu još ukusnijom! 🥳

  1. Jeste li spremni za Euro 2024? Neka vam ne ponestane omiljene hrane! 🥳 Naručite ukusne zalogaje za svaku utakmicu i uživajte u nogometnoj gozbi u udobnosti svog doma! ⚽

  1. Euro 2024 + ukusna hrana = savršen spoj! Bez obzira navijate li s prijateljima ili sami kod kuće, naša ukusna hrana savršeno će upotpuniti atmosferu svake utakmice. Naručite sada i uživajte u okusu nogometnog festivala! ⚽🍴

The post Besplatni materijali za Facebook: Euro 2024 appeared first on Restaumatic.

]]>
Kako iskoristiti popularne praznike u restoranima? https://www.restaumatic.com/blog/hr/kako-iskoristiti-popularne-praznike-u-restoranima/ Fri, 24 May 2024 11:58:34 +0000 https://www.restaumatic.com/blog/?p=7480 Saznajte kako iskoristiti prodajni potencijal popularnih praznika i događaja. Pročitajte naš članak i saznajte kako vam kodovi popusta ili SMS poruke mogu pomoći da privučete nove i postojeće kupce te dodatno povećate profit. Marketing u stvarnom vremenu za restorane – što je to Gotovo svi ga koriste u svom restoranu, ali ne svi znaju njegovo …

Read more "Kako iskoristiti popularne praznike u restoranima?"

The post Kako iskoristiti popularne praznike u restoranima? appeared first on Restaumatic.

]]>
Saznajte kako iskoristiti prodajni potencijal popularnih praznika i događaja. Pročitajte naš članak i saznajte kako vam kodovi popusta ili SMS poruke mogu pomoći da privučete nove i postojeće kupce te dodatno povećate profit.

Marketing u stvarnom vremenu za restorane – što je to

Gotovo svi ga koriste u svom restoranu, ali ne svi znaju njegovo ime. To je vrsta marketinga koja ima učinak povećanja prometa na određeni dan ili izgradnje trajnih odnosa s kupcima.

Marketing u stvarnom vremenu (RTM), kako se naziva, marketinška je strategija koja se sastoji od referiranja na trenutne događaje u objavljenom sadržaju i oglašavanju. Saznajte kako iskoristiti potencijal posebnih prilika koristeći popularne praznike kao primjer.

Marketing u stvarnom vremenu za restorane – prednosti

Marketing u stvarnom vremenu ima mnoge prednosti koje pomažu u promociji restorana. Među najvažnijim su:

  • Pravovremenost: marketing u stvarnom vremenu omogućuje nam odgovor na trenutne događaje, trendove i interese kupaca u stvarnom vremenu. To nam omogućuje prilagodbu marketinških poruka trenutnim potrebama i preferencijama, čime postaju učinkovitije.
  • Povećanje angažmana: Aktivnosti marketinga u stvarnom vremenu, posebno na društvenim medijima, mogu rezultirati većim angažmanom kupaca. Interakcija u stvarnom vremenu čini brend pristupačnijim i privlačnijim.
  • Personalizacija: Marketing u stvarnom vremenu omogućuje personalizaciju komunikacije s kupcima na temelju njihovog ponašanja, preferencija ili lokacije. To omogućuje dostavu učinkovitijih poruka, što povećava šanse za prodaju.
  • Stvaranje autentičnosti: Marketing u stvarnom vremenu omogućuje tvrtkama izgradnju autentičnih odnosa s kupcima putem spontanih i prirodnih poruka. Aktivnosti temeljene na stvarnim događajima i interakcijama čine brend autentičnijim i pouzdanijim.
  • Uspjeh u prodaji: marketing u stvarnom vremenu može biti učinkovit uz relativno niske troškove jer koristi postojeće trendove, događaje i interese, umjesto ulaganja u dugoročne oglašivačke kampanje. Osim toga, brzo reagiranje na trenutne događaje može proizvesti brže i bolje rezultate od tradicionalnih kampanja.

Pogledajte naš brzi vodič o tome kako planirati nadolazeće posebne dane za kupce u Restaurant panelu.

Kako koristiti marketing u stvarnom vremenu u Restaurant panelu?

Imamo neke korisne opcije za vas za korištenje u marketinškim aktivnostima vašeg restorana. To uključuje SMS kampanju, promocije s kodovima popusta i posebne jelovnike s pizzama na pola cijene.

SMS kampanja

SMS kampanja marketinški je alat koji vam omogućuje direktnu komunikaciju s vašim kupcima. Informacije o promociji ili posebnom događaju dostavljaju se izravno na njihove telefone. To čini poruke lako dostupnima i može učinkovito dosegnuti kupce.

Prednosti: povećanje angažmana kupaca, poboljšanje odnosa s kupcima i povećanje prodaje.

Kako ga uključiti:

Korak 1: Pošaljite zahtjev za SMS kampanju nama. Jednostavno pošaljite svoj zahtjev na marketing@restaumatic.com.

Korak 2: Zatim ćemo integrirati vašu web stranicu s sustavom za slanje SMS poruka (to traje 1 radni dan). Omogućit će vam pisanje i slanje personaliziranih poruka.

Trošak pokretanja SMS modula iznosi 30 EUR  neto i jednokratno.

Trošak jedne SMS poruke iznosi 0,04 EUR

Korak 3: Pripremite SMS i pošaljite ga.

Promocije i kodovi popusta

Promocije i kodovi popusta mogu se koristiti u Restaurant panelu na dva načina – kao informacije prikazane na web mjestu i/ili u prozoru za narudžbe. To su popularni oblici podrške prodaji kako bi se potaknuli kupci na kupnju. U Restaurant panelu možete odlučiti o njihovom sadržaju i trajanju, tako da imate potpunu kontrolu nad njihovom objavom.

Prednosti: povećanje prodaje, isticanje u odnosu na konkurenciju i izgradnja lojalnosti s kupcima.

Kako ih omogućiti

Koristite donje upute:

Korak 1: Idite na Restaurant panel i kliknite na “Restorani” u gornjem izborniku.

Korak 2: Zatim, u bočnom izborniku s lijeve strane zaslona, odaberite “Optimizacija prodaje” i odaberite “Promocije”.

Korak 3: Zatim kliknite na oznaku kvačice (+) i dodajte promociju.

Korak 4: Ispunite okvir “Odaberi vrstu promocije” – “Traži kupon” i i učitajte sliku.

Korak 5: Zatim nastavite postaviti uvjete i odredbe promocije – za kodove popusta u opciji “Osnovni uvjet” i označite opciju “Nijedan”, ako želite da upotreba koda zahtijeva marketinški pristanak, tada morate označiti ovu opciju (! u grafici).

Pod opcijom “Nagradu” odaberite kojim popustom želite da se primijeni prilikom korištenja koda: iznos ili postotak, a zatim unesite koji postotak popusta ili iznos popusta.

Kada ste postavili uvjete promocije i nagradu, idite na opciju “Valjanost perioda”, gdje postavljate datum početka i završetka našeg koda. Ovdje također možete odabrati želite li da promocija bude dostupna tijekom cijelog dana ili samo u određenim vremenima i gdje želite da bude vidljiva.

⚠ VAŽNO: Kliknite Spremi

Korak 6: Nakon što ste dodali svoju promociju, prebacite se u glavnom panelu s “Općeg” na “Zahtijeva kupon”, ispod vaše promocije bit će opcija “Generiraj kupon” – kliknite na nju.

Korak 7: Pojavit će se panel za dodavanje kupona, označite “Ručno unesite kod kupona” i popunite polja prikazana na slici ispod. Kliknite “Spremi” za kraj.

Poseban jelovnik – polovice pizza

U Restauratorskom panelu također možete koristiti opciju razdvajanja jela kako biste pripremili poseban jelovnik za Dan pizze ili Valentinovo. To ćemo demonstrirati primjerom pizze. Možete dodati pola pizze na jelovnik kao zaseban stavak.

Moguće je dodati takvu opciju uz svaku ponuđenu pizzu na jelovniku.

S pravilnim postavkama, možete omogućiti kupcu da sami sastavi svaku polovicu. To je dodatni diferencijator za pizzeriju, jer većina konkurenata obično ne nudi takvu opciju.

Prednosti: povećava privlačnost ponude, potiče kupce da isprobaju nove okuse, privlači kupce, ističe se u odnosu na konkurenciju.

Kako to omogućiti:

Korak 1: Idite na odjeljak “Restorani” u gornjem panelu, zatim odaberite stavku “Jelovnik” u odjeljku “Baza proizvoda”.

Korak 2: Kliknite na oznaku kvačice (+), pojavit će se okvir na samom dnu. Upišite “Pola i pola” u njega i kliknite “Kreiraj konfigurator: pola i pola”.

Korak 3: Nakon što dodate “Kreiraj konfigurator: Pola i pola”, kliknite gumb “Uredi” (na lijevoj strani s ikonom olovke). Kada se pojavi skočni prozor s nekoliko opcija, pod ‘Početni odabir’ kliknite ‘Razdijeli’ i odaberite koja jela će se prikazati kao zadani odabir. Na taj će način kupac moći sastaviti i naručiti pizzu na pola.

Također možete stvoriti razdjeljivanje za određeno jelo. Da biste to učinili, trebate kliknuti na gumb “Uredi” pokraj stavke jelovnika u pitanju, zatim proširiti opcije “Napredne postavke”. Tamo ćete pronaći odjeljak “Djeljivost jela”. Jednostavno odaberite opciju “Djeljivo” i gotovi ste. Pizza za polovice je unesena.

Sažetak

Marketing u stvarnom vremenu u restoranu je strategija brzog reagiranja na trenutne događaje, trendove i potrebe kupaca kako bi se promovirao restoran, izgradio odnose s kupcima i povećala prodaja. U okviru ove strategije, restoran može koristiti različite komunikacijske kanale poput društvenih medija, SMS poruka, kodova popusta i posebnih jelovnika. Sve kako bi dostavili personalizirane i pravovremene poruke svojim kupcima.

Potičemo vas da isprobate naše marketinške rješenja i mjerite njihove učinke. Ako imate dodatnih pitanja o aktiviranju naših modula, kontaktirajte Korisničku podršku.

📞 Telefon: 385 953-443-291
✉ E-mail: croatia@restaumatic.com

The post Kako iskoristiti popularne praznike u restoranima? appeared first on Restaumatic.

]]>
Online meniji – kako bi trebao izgledati elektronički meni restorana? https://www.restaumatic.com/blog/hr/online-meniji-kako-bi-trebao-izgledati-elektronicki-meni-restorana/ Mon, 20 May 2024 11:05:44 +0000 https://www.restaumatic.com/blog/?p=7394 Tržište ugostiteljstva je zahtjevno – gosti restorana žele biti posluženi učinkovito, brzo i besprijekorno. Ako planirate proširiti svoje poslovanje i privući pažnju potencijalnih kupaca, trebali biste prilagoditi način rada vašeg restorana njihovim potrebama. Kako to možete učiniti? Jedno rješenje moglo bi biti uvođenje online menija. Što je to i kako pokrenuti elektronički meni dostupan vašim …

Read more "Online meniji – kako bi trebao izgledati elektronički meni restorana?"

The post Online meniji – kako bi trebao izgledati elektronički meni restorana? appeared first on Restaumatic.

]]>
Tržište ugostiteljstva je zahtjevno – gosti restorana žele biti posluženi učinkovito, brzo i besprijekorno. Ako planirate proširiti svoje poslovanje i privući pažnju potencijalnih kupaca, trebali biste prilagoditi način rada vašeg restorana njihovim potrebama. Kako to možete učiniti? Jedno rješenje moglo bi biti uvođenje online menija. Što je to i kako pokrenuti elektronički meni dostupan vašim gostima?

Što je online meni u restoranu?

Elektronički online meni je moderna forma prikazivanja kulinarske ponude restorana. Takav meni možemo učiniti dostupnim na mjestima poput:

Također možemo našu ponudu menija staviti na raspolaganje putem QR koda (dostupnog na svakom stolu u restoranu). To omogućuje potencijalnim kupcima da skeniraju kod svojim telefonom i zatim pristupe elektroničkom meniju restorana.

Koje su prednosti digitalnog menija restorana?

Postoji mnogo razloga za odabir elektroničkog menija restorana. To nam pruža priliku da privučemo pažnju većeg broja gostiju i izgradimo pozitivnu sliku u industriji. Međutim, tu se ne zaustavlja.

Povećanje prodaje

S online menijem stječemo stvarnu priliku za povećanje dobiti od prodaje u našem restoranu. Ova solucija omogućuje gostima jednostavan pristup različitim informacijama o jelima i pićima posluženim bilo gdje i bilo kada (putem interneta). S samo nekoliko klikova na svom telefonu ili tabletu, mogu naručiti i primiti ukusnu hranu. Jednostavno i brzo naručivanje i lagan pristup ponudi restorana potiču goste na donošenje odluke o kupovini.

Osim toga, osoblje restorana može lako ažurirati meni online kako bi goste obavijestilo o novim jelima, promocijama ili promjenama cijena. Online meniji također su učinkovit način isticanja sezonskih jela ili posebnih ponuda i smanjenja troškova povezanih s tiskanjem novih menija u tradicionalnom obliku.

Potpune informacije o jelu

Online meni je izvrstan način za komunikaciju više podataka o jelu nego klasični restoranski meni. Virtualni meni omogućuje uključivanje detaljnih sastojaka, nutritivnih vrijednosti ili kalorija. To daje gostu potpunu kontrolu nad onim što želi naručiti i olakšava odabir.

Dostupnost 24/7

Nesporna prednost elektroničkih menija za restorane je 24/7 dostupnost ponude. To znači da čak i ako naš objekt nije otvoren, potencijalni gosti mogu provjeriti njegovu ponudu i razmisliti o izboru jela unaprijed.

Analiza podataka

Elektronički meni restorana s sustavom online naručivanja omogućuje nam prikupljanje informacija o preferencijama i odabirima naših gostiju. Ovo je vrlo važna i korisna funkcija. Omogućuje nam lakše prilagođavanje jelovnika restorana potrebama potencijalnih i redovnih gostiju, kao i poboljšanje promotivnih i cjenovnih ponuda. Takve akcije pridonose povećanju dobiti od prodaje i izgradnji dugoročnih odnosa s gostima.

Kako bi trebao izgledati digitalni meni restorana?

Prije svega, digitalni meni trebao bi biti jasan i lako čitljiv. Što je lakše navigirati virtualnim menijem (npr. na web stranici ili mobilnoj aplikaciji), veća je šansa da će potencijalni gosti češće naručivati.

Meni bi trebao uključivati elemente poput:

  • naziv jela posluženih,
  • fotografije u prikazu – svako jelo trebalo bi biti ilustrirano visokokvalitetnom, primamljivom i estetski ugodnom fotografijom koja potiče gosta na naručivanje,
  • cijene – svako jelo trebalo bi biti cijenjeno tako da su gosti potpuno svjesni troškova svoje narudžbe,
  • sastav i informacije o alergenima,
  • gramatura i kalorijska vrijednost.

Zapamtite da atraktivan i funkcionalan online meni utječe na kvalitetu usluge prema gostima, što doprinosi povećanju prodaje.

Przykładowe menu online restauracji w widoku na stronie www, aplikacji mobilnej i na tablecie.

Podsumowanie Sažetak

Ako želite povećati prodaju jela u svom restoranu, privući nove kupce i izgraditi pozitivnu sliku vašeg objekta, svakako biste trebali ulagati u rješenja poput elektroničkih menija.

Specijalisti Restaumatica pomoći će nam u implementaciji online menija u našem restoranu. Na naš zahtjev, pokazat će nam kako to funkcionira i kako ga koristiti, kao i predložiti druge prilagođene rješenja potrebama naših prostorija.

📞 Telefon: 385 953-443-291
✉ E-mail: croatia@restaumatic.com

The post Online meniji – kako bi trebao izgledati elektronički meni restorana? appeared first on Restaumatic.

]]>
Kako voditi društvene mreže restorana? 5 savjeta za ugostitelje https://www.restaumatic.com/blog/hr/drustveni-mediji-restorana-savjeti/ Mon, 08 Jan 2024 12:02:00 +0000 https://www.restaumatic.com/blog/?p=6530 Danas društveni mediji restorana, barova ili kafića nisu samo bitan alat za stvaranje imidža. Također je sredstvo komunikacije s kupcima, formula za promociju ili sustav za proširenje dosega. Ključ je – iz perspektive pokretanja društvenih medija za restoran – održati određeni standard u smislu poruke i rukovanja pojedinačnim platformama. Kako pravilno predstaviti svoj restoran u …

Read more "Kako voditi društvene mreže restorana? 5 savjeta za ugostitelje"

The post Kako voditi društvene mreže restorana? 5 savjeta za ugostitelje appeared first on Restaumatic.

]]>
Danas društveni mediji restorana, barova ili kafića nisu samo bitan alat za stvaranje imidža. Također je sredstvo komunikacije s kupcima, formula za promociju ili sustav za proširenje dosega. Ključ je – iz perspektive pokretanja društvenih medija za restoran – održati određeni standard u smislu poruke i rukovanja pojedinačnim platformama. Kako pravilno predstaviti svoj restoran u okruženju društvenih medija? Na što treba obratiti pozornost? Saznajte u ovom članku!

Što su društveni mediji za restorane?

Društveni mediji u ugostiteljstvu nisu hir voditelja ili nepotreban trošak u pretpostavkama marketinga. Danas je to temelj i osnova svake aktivnosti vezane uz brendiranje. Oni su ključni u smislu promicanja restorana, izgradnje odnosa s kupcima i povećanja interesa za lokal.

Najpopularniji kanali društvenih medija za restorane su:

  • Facebook – ovo je jedan od osnovnih društvenih kanala u gastronomiji. To je zbog sveprisutnosti ciljne skupine. Uglavnom ga koriste osobe u dobi od 34 do 54 godine i stoga najvjerojatniji kupci ugostiteljskih poduzeća. Usluga je vrlo svestrana. Omogućuje restoranima izgradnju zajednice, promicanje ponuda i jela, informiranje o događajima koji se održavaju u prostorijama ili općenito održavanje kontakta s kupcima.
  • Instagram – je kanal koji vrijedi koristiti u kontekstu mlađe publike – od 18 do oko 35 godina. Instagram restorana savršeno će poslužiti za izgradnju imidža kroz upečatljive galerije fotografija. Korištenjem pažljivo izrađenih fotografija – one snimljene u obliku posebnih sesija, na primjer, dobro će funkcionirati – i mogućnostima popularnih hashtagova, Instagram postaje savršen alat za iskušavanje kupaca.
  • TikTok – Ova se platforma može koristiti u gastronomiji za izradu kratkih, kreativnih videa koji predstavljaju najzanimljivija jela. Također vrijedi razmisliti, na primjer, bi li kratka forma videa bila korisna za npr. prezentaciju pripreme jelovnika ili jela.

Svaka usluga ima jedinstvene značajke i mogućnosti, stoga je komunikacijsku strategiju potrebno prilagoditi.

profili restorana na društvenim mrežama

Kako upravljate društvenim mrežama restorana?

Suprotno onome što možda mislite, vođenje društvenih medija restorana ne može se ograničiti na jednostavno učitavanje postova na kanale društvenih medija. Riječ je o vizualnoj estetici, izboru fotografija, izradi originalne multimedije, intrigantnim opisima – makar samo u kontekstu plaćenih reklamnih kampanja. Na što još vrijedi obratiti pozornost pri izradi društvenih medija za restorane?

Odredite ciljnu skupinu

Temelj aktivnosti u kontekstu društvenih medija za restoran je točno odrediti ciljnu publiku. Potrebno je razmotriti koje su karakteristike i preferencije potencijalnih kupaca. To uključuje dob ili imovinsko stanje. Na temelju toga treba doraditi sadržaj i ton komunikacije. Primjer? Elitni će establišment biti ozbiljan, prigušen i usmjeravati komunikaciju ‘vama’. Kvartski lokal može biti ležeran, izravan i svakako bez te vrste ozbiljnosti u govornoj formuli.

Razvijte raspored objavljivanja i redovito ga objavljujte

Izgradnja dosega gastronomske marke na društvenim mrežama odnosi se na sustavnu, dosljednu i redovitost. Briga o sadržaju mora biti povezana s rasporedom objava, njihovim cikličkim objavljivanjem i redovitim održavanjem, primjerice, fanpagea restorana.

Također treba staviti jak naglasak na dosljednost komunikacije – također u grafičkom smislu. Vrijedno je gledati unaprijed i planirati objave unaprijed, uzimajući u obzir aktualna događanja, promocije ili nova jela na jelovniku itd.

Vlasnik restorana upravlja društvenim medijima restorana.

Obavijestite o promocijama

Društveni mediji moraju sadržavati sve informacije o promocijama, popustima ili posebnim akcijama. Primatelj bi trebao pronaći vijesti na platformama društvenih medija u vezi s činjenicom da određena ustanova pokreće jeftine sate, pakete za ručak ili popuste za vjernost.

Budite proaktivni i potaknite interakciju

Društveni mediji idealan su alat za proširenje dosega brenda. Sve što je potrebno je da kupac komentira nešto na internetu i njegovi prijatelji će to vidjeti – otud važnost poticanja njihove želje za interakcijom, postavljanjem pitanja, chatom, na primjer, komentiranjem objave. Stoga je važno prikupiti pozitivne povratne informacije kupaca u ime prostora, odgovoriti na komentare, pitanja i recenzije.

Vodite računa o vizualnoj strani

Na društvenim mrežama nema mjesta za traljave fotografije ili nedostatak ideja za intrigantnu multimediju. Tržište osvajaju oni koji pobuđuju emocije i interakciju korisnika. Stoga je važno voditi računa o vizualnoj sferi – profesionalnim seansama hrane, zanimljivim snimkama ili grafičkoj pripremi jelovnika.

Društveni mediji u ugostiteljstvu – zašto su važni?

Društvenim medijima restorana treba upravljati na najbolji mogući način. Za kvalitetu društvenih mreža restorana možemo se pobrinuti sami ili taj proces povjeriti profesionalcima u Restaumaticu. Budući da se proces kupnje seli online, a tržištem dominiraju kupci koji su navikli na okruženje Facebooka, Instagrama, TikToka i drugih platformi, društveni mediji pomažu privući potencijalne kupce i utječu na izgradnju stalne publike. A oni igraju ključnu ulogu za poslovanje.

The post Kako voditi društvene mreže restorana? 5 savjeta za ugostitelje appeared first on Restaumatic.

]]>
Kako povećati lojalnost gostiju u restoranu? Praktični savjeti i strategije https://www.restaumatic.com/blog/hr/povecanje-lojalnosti-kupaca-restoran/ Wed, 27 Dec 2023 11:00:00 +0000 https://www.restaumatic.com/blog/?p=6509 U današnje vrijeme konkurencija na ugostiteljskom tržištu je ogromna. Restorani moraju uložiti dodatne napore kako bi privukli i zadržali goste. Jedan od ključnih elemenata uspjeha je izgradnja lojalnosti kupaca. U ovom ćemo članku predstaviti neke praktične savjete i strategije za povećanje angažmana kupaca i izgradnju dugoročnih odnosa. Prilagodite svoju ponudu potrebama svojih kupaca Svaki kupac …

Read more "Kako povećati lojalnost gostiju u restoranu? Praktični savjeti i strategije"

The post Kako povećati lojalnost gostiju u restoranu? Praktični savjeti i strategije appeared first on Restaumatic.

]]>
U današnje vrijeme konkurencija na ugostiteljskom tržištu je ogromna. Restorani moraju uložiti dodatne napore kako bi privukli i zadržali goste. Jedan od ključnih elemenata uspjeha je izgradnja lojalnosti kupaca. U ovom ćemo članku predstaviti neke praktične savjete i strategije za povećanje angažmana kupaca i izgradnju dugoročnih odnosa.

Prilagodite svoju ponudu potrebama svojih kupaca

Svaki kupac ima različite potrebe i očekivanja. Važno je da restoran svoju ponudu prilagodi njihovim zahtjevima. Obratite pozornost na kulinarske preferencije, alergije i intolerancije na hranu. Dostupnost vegetarijanskih ili bezglutenskih opcija na jelovniku može privući nove kupce i povećati njihovu lojalnost.

Restoranske tehnologije omogućuju još preciznije prilagođavanje ponude potrebama kupaca. Zahvaljujući sustavima za online naručivanje ili mobilnim aplikacijama, restoran može prikupljati informacije o kulinarskim preferencijama svojih kupaca i njihovoj povijesti narudžbi. Na temelju toga moguće je prilagoditi ponudu ili dati preporuke jela koja bi se mogla svidjeti kupcima.

Pružite uslugu visoke kvalitete

Kvaliteta usluge u restoranu jednako je važna kao i kvaliteta hrane. Kupci cijene ljubaznost, brzinu usluge i pozornost prema njihovim potrebama. Stoga se isplati ulagati u obuku osoblja kako bismo osigurali da imaju odgovarajuće vještine i znanje o korisničkoj službi. Također valja imati na umu nove tehnološke trendove, poput samoposlužnih kioska ili QR sustava, koji omogućuju brže i praktičnije naručivanje hrane bez potrebe kontaktiranja konobara. Zahvaljujući ovakvim rješenjima, kupci mogu naručiti upravo ono što im je potrebno bez suvišnih pitanja i nesporazuma, što povećava njihovo zadovoljstvo i želju da se vrate u restoran.

Demonstracija QR Waiter gostu restorana

Stvorite atmosferu

Atmosfera u restoranu je od velike važnosti za goste. Prava rasvjeta, glazba i dekor mogu stvoriti posebnu atmosferu koju gosti pamte. Također je važno da stol bude dobro pripremljen, a hrana i piće servirani na pravi način.

Nagradite vjerne kupce

Važan element u izgradnji lojalnosti gostiju restorana je nagraditi ih za njihov angažman. Ponuda posebnih popusta, rabata ili programa vjernosti može privući nove kupce i potaknuti postojeće kupce da se vrate. Također se isplati ulagati u programe partnerstva s drugim tvrtkama koje mogu ponuditi dodatne pogodnosti kupcima.

Ne zaboravite ni na moderne sustave lojalnosti koji mogu pratiti ponašanje kupaca i ponuditi im individualne ponude i popuste na temelju njihove povijesti narudžbi. Zbog toga se kupci osjećaju vrijednima i motiviranijima za povratak u restoran, povećavajući njihovu lojalnost i predanost.

Kartica vjernosti koju osigurava kupac

Stvorite prisutnost na društvenim mrežama

U današnje vrijeme društveni mediji su sastavni dio poslovanja. Restoran bi trebao imati aktivnu online prisutnost kako bi dosegao više kupaca i izgradio svoj brend. Redovito objavljivanje fotografija hrane, kratkih videozapisa, ažuriranja jelovnika i recenzija kupaca može privući pozornost i povećati angažman kupaca. Ako nemate vremena voditi svoj profil, dođite kod nas! Možemo pomoći u usmjeravanju društvenih medija vašeg restorana.

Sažetak

Izgradnja lojalnosti kupaca u restoranu ključni je element uspjeha. Prilagođavanje ponude potrebama kupaca, pružanje kvalitetne usluge, stvaranje iznimne atmosfere, nagrađivanje vjernih kupaca i aktivna prisutnost na društvenim mrežama samo su neke od strategija koje će pomoći povećati angažman kupaca i izgraditi dugoročne odnose.

Ne zaboravite da je zadovoljan gost najbolja reklama za vaš restoran. Stoga se isplati ulagati u razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja kako biste privukli nove klijente i zadržali one koji su već bili.

The post Kako povećati lojalnost gostiju u restoranu? Praktični savjeti i strategije appeared first on Restaumatic.

]]>