Cuprins
COSTUL ALIMENTELOR: Ce înseamnă asta și cum îți va salva bugetul?
Pentru a administra un restaurant este necesar să cunoști o serie de costuri, inclusiv cheltuielile cu mâncarea și prepararea acestora. De aceea, ar trebui să știi și cum să calculezi costul alimentelor. Vrei să afli mai multe despre asta? Continuă să citești!
Costul alimentelor și al băuturilor – ce înseamnă asta?
Costul alimentelor este raportul dintre costul ingredientelor și veniturile pe care aceste ingrediente le generează atunci când sunt vândute preparatele din meniu. Același lucru se întâmplă și cu costul băuturilor, dar accentul este pus pe băuturi. Costul alimentelor este aproape întotdeauna exprimat sub forma unui procent cunoscut sub numele de procentaj al costului alimentelor, pe care îl vom aborda mai jos. Este unul dintre conceptele cheie pe care trebuie să le înțelegi pentru a stabili prețurile adecvate ale meniului și a întregului buget.
Formula costului alimentelor
Pentru a calcula costul alimentelor pe porție (sau costul alimentelor per preparat), găsește suma costului ingredientelor pe porție. Există o formulă simplă pentru aceasta:
FD = suma costului ingredientelor/ costului felului de mâncare din meniu x 100%.
Cum se calculează costul unui fel de mâncare?
Merită să urmezi o instrucțiune de bază pentru a determina corect prețul unei mese din meniul restaurantului:
- enumeră toate ingredientele din rețetă;
- determină costul total al fiecărui ingredient;
- determină câte grame din fiecare ingredient sunt necesare;
- se împarte costul ingredientelor utilizate într-un fel de mâncare la prețul net al felului de mâncare și se înmulțește rezultatul cu 100%.
Ecuația este următoarea:
Costul ingredientelor per fel de mâncare = costul ingredientelor pentru 1 fel de mâncare / prețul net al unui fel de mâncare × 100%.
Când este necesar să se estimeze costul alimentelor?
Se consideră că indicele de cost al alimentelor pentru restaurante ar trebui să fie cuprins între 25% și 30%. Această valoare nu este, evident, constantă. Costul alimentelor pentru un restaurant specializat în servirea cărnii ar putea fi de până la 35% (din cauza costului ingredientelor). Pe de altă parte, prețul alimentelor la un restaurant care oferă preparate vegetariene sau vegane (mai ieftine la en-gros) poate fi de aproximativ 28%. Aceasta demonstrează că ambele procente sunt adecvate și depind de tipul de restaurant și de preparatele care sunt oferite.
Modalități de optimizare a costurilor alimentare
Scopul optimizării este de a stabili proceduri pentru a obține rezultate mai bune. Există o serie de tehnici esențiale pentru a optimiza cheltuielile cu alimentele. Cele mai cruciale dintre ele sunt enumerate mai jos:
- alegerea furnizorului de produse potrivit;
- cunoașterea prețurilor actuale ale produselor;
- gestionarea deșeurilor;
- prevenirea risipei alimentare;
- selectarea unui meniu scurt și complet;
- supravegherea aprovizionării cu alimente;
- controlul costurilor de funcționare a restaurantului;
- efectuarea unui inventar regulat;
- gestionarea localului cu ajutorul unui sistem POS modern;
- păstrarea documentelor în ordine.
În plus față de aspectele deja menționate, o rețetă culinară bine calculată poate contribui, de asemenea, la reducerea costului ingredientelor. Aceasta include instrucțiuni care trebuie respectate la prepararea unui fel de mâncare. Poți continua să servești aceleași feluri de mâncare în aceeași ordine și cu aceleași componente folosind această tehnică. În plus, formula previne risipa de alimente. Orientările definite îți vor permite, de asemenea, să calculezi cantitatea exactă de ingrediente alimentare necesare, precum și costul alimentelor.
Se modifică costul alimentelor?
Trebuie reținut faptul că costul alimentelor este o valoare variabilă care este afectată de o serie de factori. Acestea variază în funcție de creșterea sau scăderea prețurilor produselor sau de numărul de clienți. De asemenea, valoarea sa este afectată de orice modificare adusă rețetei preparatului (care modifică costul final). Costul aprovizionării, al combustibilului sau o modificare a politicii standard de stabilire a prețurilor în zonă ar putea avea un impact semnificativ asupra valorii indicelui.
Rezumat
Proprietarii de restaurante cu experiență înțeleg că, printre altele, costul alimentelor determină succesul restaurantului. Acest aspect esențial reprezintă frecvent o parte semnificativă din bugetul unui restaurant. Această statistică oferă informații despre cheltuielile ingredientelor și stabilește prețuri care sunt benefice atât pentru clienți, cât și pentru proprietarii restaurantelor. Unul dintre cele mai mari costuri asociate cu operarea unui restaurant este mâncarea. Prin urmare, gestionarea costurilor alimentelor este esențială pentru succesul financiar al unui restaurant.