Închiderea unui restaurant din cauza unor greșeli este o problemă pentru orice proprietar de restaurant. Cum să conduci un restaurant pentru a evita dispariția prematură a acestuia? În primul rând, este important să aveți planuri bune de gestionare a afacerii. La ce ar trebui să acorzi atenție deosebită pentru a preveni închiderea restaurantului? Iată câteva dintre sfaturile noastre!
Cuprins
Capital insuficient pentru operațiuni
Unul dintre factorii principali care pot duce la dispariția unui restaurant este reprezentat de problemele financiare. Din acest motiv, este deosebit de important să ai suficient capital pentru o afacere gastronomică. Acest lucru se datorează faptului că închiderea prematură a unui restaurant se datorează adesea subestimării costurilor de deschidere a localului și supraestimării veniturilor preconizate. De situația lichidităților restaurantului în etapa inițială a funcționării sale ar trebui să se acorde mai multă atenție.
Cum să conduci un restaurant pentru a evita problemele financiare? Mai ales la începutul administrării unui restaurant, este extrem de important să se acorde atenție gestionării meticuloase (și atente) a bugetului restaurantului. Prin urmare, merită, de exemplu, să controlați cu atenție cantitatea de alimente achiziționate (risipa este unul dintre principalele păcate ale restaurantelor!) sau să căutați furnizori, care oferă nu numai produse de înaltă calitate, ci și prețuri bune
Lipsa activităților de marketing
Conducerea unui restaurant necesită preocupare pentru calitatea mâncării servite, servicii adecvate pentru clienți și o gestionare competentă a bugetului. De asemenea, este necesar să se asigure restaurantului activități de marketing adecvate care să contribuie la o mai bună promovare și recunoaștere. În acest scop, merită să angajezii un manager familiarizat cu industria de marketing sau să apelezi la un furnizor profesionist de astfel de servicii. La urma urmei, desfășurarea activităților de marketing pe cont propriu poate fi nu numai ineficientă (în absența unor cunoștințe suficiente despre metodele eficiente de publicitate), ci și consumatoare de timp.
Ce activități de marketing merită să folosești atunci când conduci un restaurant? Primul grup este publicitatea tradițională, cum ar fi bannerele, anunțurile sau panourile publicitare plasate în spațiul urban (în principal în apropierea localului). Al doilea grup este reprezentat de toate activitățile legate de marketingul pe internet. Acesta include:
- Reclame Google (Google Ads);
- Un website optimizat în mod corespunzător;
- Întreținerea atentă a profilului social media al restaurantului;
- Campanii publicitare plătite pe Facebook.
Controlul inadecvat al inventarului
Un aspect extrem de important pentru a avea grijă de bugetul unui restaurant este controlul adecvat al inventarului. O gestionare necorespunzătoare a produselor din stoc poate duce la achiziții de ultim moment (adesea la un preț mai mare) și la risipirea produselor (în special a celor cu termen de valabilitate mai scurt). rin urmare, aspectele legate de logistică și aprovizionare au un impact foarte puternic asupra menținerii profitabilității și poziției pe piață a unui restaurant.
Controlul necorespunzător al inventarului unui restaurant poate duce, de asemenea, la lipsa anumitor ingrediente. Dacă acestea fac parte din cele mai populare feluri de mâncare – lipsa lor va duce la nemulțumirea clienților.
Locație neatrăgătoare
O mare importanță pentru succesul unui restaurant este locația acestuia. Este greu de imaginat că un restaurant va avea succes dacă este situat într-un cartier periculos, de exemplu. Prin urmare, atunci când decizi să deschizi un restaurant, este necesar să alegi o locație optimă pentru acesta. Atunci când alegi o locație, merită să acorzi atenție, printre altele, volumului de trafic, estetica zonei sau distanța față de cea mai apropiată zonă rezidențială. De asemenea, este important dacă locația va permite amenajarea unor facilități pentru clienții restaurantului, cum ar fi deschiderea unei grădini de vară în lunile mai calde.
Lipsa adaptării ofertelor la clienți
“Clientul nostru, stăpânul nostru” – este un motto de care trebuie să țineți cont atunci când dețineți un restaurant. La urma urmei, administrarea unui restaurant necesită adaptarea ofertelor la clienți. În practică, acest lucru înseamnă să cunoști bine gusturile clienților care vizitează localul. Printre altele, merită să le cunoaștem felurile de mâncare preferate din meniu, mărimea porțiilor pe care le aleg, modul preferat de pregătire sau de servire a anumitor feluri de mâncare și suma medie pe care o cheltuiesc atunci când vizitează restaurantul. O sursă importantă de cunoaștere a preferințelor clienților reprezintă recenziile pe care aceștia le lasă despre restaurant pe internet. Acestea pot constitui un feedback important, indicând pentru ce apreciază clienții restaurantul și ce defecte, dacă există, semnalează aceștia.
Lipsa de respect față de clienți
Lipsa de respect față de oaspeți poate duce la dispariția rapidă a unui restaurant. Ca în orice afacere, și în gastronomie, una dintre priorități este servirea corectă a clienților și răspunsurile atente la comentariile negative. Clienții unui restaurant tratați corespunzător sunt mai capabili să accepte anumite greșeli (cum ar fi un timp de așteptare prelungit pentru un fel de mâncare sau absența unui fel de mâncare preferat).
Cum să te asiguri că oaspeții restaurantului sunt întotdeauna tratați cu respect? Cel mai important lucru este să alegi în mod corespunzător angajații care nu vor avea nevoie să li se spună în mod repetat cât de important este să fie prietenoși cu clienții restaurantului. De asemenea, merită să investești în cursuri de ospătari, permițând personalului să se instruiască în arta de a servi oaspeții și de a servi mâncarea.
Evaluarea incorectă a costurilor restaurantului
Închiderea unui restaurant poate fi cauzată de o proastă evaluare a costurilor de întreținere a localului. Aceasta este o problemă deosebit de gravă la începutul gestionării unui restaurant, când adesea domină mai degrabă optimismul excesiv decât calculele financiare reci. Subestimarea costurilor de investiție este una dintre cele mai grave și, de asemenea, una dintre cele mai frecvente greșeli făcute de începători. Atunci când estimezi costurile preconizate pentru funcționarea unui restaurant, trebuie să fii realist și să ai întotdeauna o rezervă, la care să te poți atinge în caz de urgență în perioadele mai proaste ale afacerii.
Fără dorința de a învăța
Lipsa dorinței de a învăța și de a-ți extinde succesiv competențele este o caracteristică foarte proastă – mai ales într-o industrie atât de dinamică precum cea gastronomică. Prin urmare, este important ca fiecare proprietar de restaurant să își îmbunătățească în mod constant abilitățile de gestionare a afacerii sale. Sursele de învățare pot fi comentariile clienților (merită să vorbești cu ei în direct și să citești cu regularitate recenziile de pe internet). Un proprietar de restaurant trebuie să știe că, indiferent de vechimea în conducerea unui restaurant, trebuie să fie dornic de a învăța lucruri noi.
Întocmirea corectă a contractelor
Un element al oricărei afaceri este încheierea unui contract fie cu angajații, cu furnizorii sau cliențiii. Atunci când ești proprietarul unui restaurant trebuie să acorzi atenție contractelor pe care le închei cu angajații sau furnizorii restaurantului. Fiecare document trebuie să fie pregătit cu atenție, de preferință de către un avocat. Nu uita că un contract încheiat pe grabă sau încheiată de o persoană fără prea multe cunoștințe, poate aduce probleme.
Greșeli care duc la falimentul unui restaurant – rezumat
Dacă dorești să eviți închiderea prematură a restaurantului, trebuie să te ferești de câteva greșeli esențiale. Printre acestea se numără asigurarea unui capital prea mic pentru operațiuni sau lipsa acționării.