Un plan de marketing eficient pentru un restaurant este cheia succesului acestuia. Marketingul în industria restaurantelor este solicitant. Într-o epocă de concurență extraordinară, nu este loc pentru greșeli. Procesul de elaborare a unei strategii poate fi adesea lung și complicat. Așadar, cum ar trebui să abordezi această sarcină pentru a obține succes? Care sunt mijloacele de comunicare pe care ar trebui să te concentrezi? Iată ce îți sugerăm!
Cuprins
Abordarea marketingului – intern sau extern?
Marketingul pentru restaurante se concentrează atât pe construirea imaginii localului, cât și pe creșterea vânzărilor. Astfel, acesta necesită nu numai cunoștințe, ci și flexibilitate și o atenție constantă la tendințele actuale. Putem elabora noi înșine un plan de marketing pentru un restaurant sau putem externaliza sarcina către specialiști.
Pentru a crea materiale publicitare pentru un restaurant pe cont propriu trebuie să investești timp. Extinderea constantă a cunoștințelor, pregătirea materialelor pentru social media și website, moderarea profiturilor pe diverse platforme durează mult timp. Este posibil ca efectul activităților desfășurate să nu fie pe deplin satisfăcătoare. Rularea unei campanii pe cont propriu – înseamnă să iei în considerare și greșelile pe care le faci.
Prin încredințarea marketingului unor specialiști, ne putem baza pe ajutorul și experiența acestora. Campaniile publicitare, pregătite în mod profesional, vor genera mai multe comenzi, și prin urmare, profiturile vor crește. Astfel vei avea mai mult timp ca să te ocupi de restaurant.
Un marketing bun reprezintă un element esențial
Fără un marketing bun, nici profiturile nu vor fi bune. Pliantele sau bannerele tradiționale nu mai sunt suficiente pentru a atrage clienții. Clienții restaurantelor au așteptări. Pentru a-ți mulțumi clienții, nu ajunge ca preparatele tale sa fie excelente, vei avea nevoie și de o publicitate creativă și eficientă.
Fie că te ocupi singur de acest aspect, fie că apelezi la ajutorul specialiștilor, trebuie să ai obiectivele clar definite. În ce mod dorești să atragi clienți, care este momentul cel mai bun pentru acest lucru și care este bugetul de care dispui..
Este important să păstrăm legătura cu publicul nostru, să răspundem nevoilor acestora. Este bine și să urmărim acțiunile concurenței noastre.
Înainte de a începe activitățile de marketing, este esențial să stabilim o identitate vizuală clară. Acest lucru constă în seturi de simboluri specifice, marcaje grafice ce caracterizează restaurantul. Această identitate vizuală permite clienților să își amintească cu ușurință de restaurant. Fără acest aspect, desfășurarea activității de marketing va fi foarte dificilă. Lipsa elementelor cheie pot duce în eroare clientul.
Definirea grupului țintă
Pe lângă identitatea vizuală a website-ului, este important să stabilim publicul țintă. Acest aspect ne va ajuta să alegem canalele de comunicare potrivite pentru restaurant. Dacă nu cunoaștem acest aspect nu vom putea răspunde nevoilor clienților noștri și nu vom ști cum să ajungem la ei. Definirea publicului țintă este, un element esențial în atingerea obiectivelor strategice ale restaurantului.
Marketing – canalele de comunicare de care trebuie să ținem cont
După ce stabilim identitatea vizuală a restaurantului, am ales publicul țintă, și avem un plan de acțiune bine pus la punct putem pune în aplicare strategia de marketing.
În zilele noastre, activitățile de marketing se vor desfășura în principal în domeniul social media. Printre acestea se numără: Facebook, Instagram, Linkedin, Tiktok sau Youtube. De asemenea, este foarte important să ai propriul website sau un Google My Company.
Utilizarea canalelor de socializare ne ajută să ajungem la un public mai larg și diversificat. Astfel, mai mulți clienți vor afla de restaurant iar astfel profiturile vor crește. Datorită activităților de pe social media, avem șansa de a construi o legătură puternică cu publicul nostru, și vom crea un grup de clienți fideli.
Buget pentru marketing
Bugetul de marketing determină activitățile pe care le putem desfășura și amploarea acestora. Bugetul va ajuta, de asemenea, la determinarea concurenței. Un restaurant local mai mic nu va concura cu francize, ci cu unități de dimensiuni și caractere similare.
Bugetul pentru marketing ar trebui să cuprindă cheltuielile pentru: Google Ads și Facebook Ads. Aceste instrumente îți vor permite să ajungi rapid și eficient la clienții relevanți prin intermediul publicității.
Strategia de marketing a restaurantului – rezumat
Un plan de marketing bine gândit este esențial pentru a gestiona cu succes un restaurant. Atunci când pregătim o campanie de marketing pentru un restaurant, trebuie să ținem cont de identitatea restaurantului, să definim publicul țintă principal, să alegem cele mai bune canale de comunicare și să construim un buget. În activitățile de publicitate, este necesar să concurăm cu companii egale sau puțin mai mari. Numai atunci avem o șansă reală de a ne egala concurența.