Ako sa otvára kebab? Krok za krokom k vlastnému rýchlemu občerstveniu

Ako sa otvára kebab?

Kebab je jedným z najobľúbenejších jedál rýchleho občerstvenia. Preto nie je divu, že sa mnoho začínajúcich podnikateľov v oblasti gastronómie rozhodne otvoriť si predajňu kebabu vo forme reštaurácie alebo food trucku. Ako si otvoriť kebab a aké kebabové vybavenie je potrebné? Pozrite si to!

Definovanie profilu podniku

Pri rozhodovaní o otvorení kebabu je potrebné zvoliť si formu jeho prevádzky – stacionárnu (stravovacie zariadenie) alebo mobilnú (food truck). Každá z nich má svoje špecifiká, taktiež výhody a nevýhody. Výhodou stacionárneho kebabu je možnosť rozšírenia alebo neskoršej úpravy a obohatenia ponuky. Je to výborná možnosť pre podnikateľov, ktorí vedia, ako prilákať zákazníkov nielen vynikajúcou chuťou jedla, ale aj atmosférou či jedinečným dizajnom kebabu.

Na druhej strane, kebabový food truck sa osvedčí, ak preferujete väčšiu bezpečnosť a menšie riziko pri podnikaní v oblasti stravovania. Nemusíte totiž platiť nájomné, ale môžete si vybrať nové a výhodnejšie miesta a zúčastňovať sa na podujatiach alebo hromadných akciách, kde budete účastníkom ponúkať svoje jedlo. Okrem toho môžete niekedy aj dočasne pozastaviť svoju činnosť bez finančných strát. Na druhej strane nevýhodou mobilného kebabu je závislosť od počasia a nižšia efektivita prípravy jedál, ktorá vám neumožní postupne rozširovať zákaznícku základňu, a tak kumulovať zisky z predaja.

pracownik miejsca z kebabem

Zabezpečte si dobré meno

Dobré meno vašej prevádzky alebo food truck-u môže byť jedným z kľúčov k ich úspechu a obľúbenosti u zákazníkov. Pri vymýšľaní názvu môžete zohľadniť špecifickosť a pôvod kebabu a zvoliť slová odkazujúce na orientálne podnebie (turecké, arabské). Je tiež dobré zdôrazniť lokalitu (viac v časti “Umiestnenie reštaurácie: ako vybrať správne miesto?”), v ktorej sa predajňa kebabu nachádza.

Vybavenie kebabu – ako vybaviť naše priestory?

Nevyhnutnou súčasťou každej predajne alebo food truck-u je vybavenie. Kebab je jedlo, ktoré sa pripravuje pomerne ľahko, ale jeho kvalitná príprava si vyžaduje správne vybavenie. Minimálne vybavenie kebabu by malo pozostávať z:

  • plynové alebo elektrické pekáče na mäso;
  • pult na šaláty, omáčky a polevy;
  • kvalitné nože na kebab – k dispozícii sú elektrické aj ručné nože na kebab;
  • gril, na ktorom sa môže upravovať chlieb, zelenina alebo mäso;
  • fritéza – mnohí zákazníci si nevedia predstaviť kebab bez hranolčekov;
  • chladiace, mraziace a ohrievacie zariadenia – chladničky, chladiace skrine, mrazničky, mikrovlnné rúry;
  • aspoň jeden dvojkomorový drez s oddeleným umývadlom na umývanie rúk.

Pri zariaďovaní kebabu sa oplatí zvážiť aj nákup profesionálneho pokladničného systému pre reštauráciu z dôveryhodného zdroja. Zabezpečí lepšiu správu priestorov, zlepší organizačnú a finančnú efektívnosť.

Kebab w bułce

Ako propagujete svoje priestory?

V podnikateľskom pláne kebabu je vhodné zvážiť formy reklamy, ktoré sa použijú na propagáciu jeho otvorenia a počas počiatočného obdobia prevádzky. Dobre bude fungovať nielen tradičná reklama (letáky, plagáty, bannery) a online reklama (sociálne médiá, Google), ale aj špecializované akcie, happy hours alebo vernostné zľavy pre prvých zákazníkov. Všetko závisí od našej vynaliezavosti a charakteru podniku (stacionárny alebo food truck).

Otvorenie kebabu – zhrnutie

Otwierając kebaba, należy mieć na uwadze określenie formy jego działalności (lokal stacjonarny lub food truck), oszacowanie kosztów inwestycji, wymyślenie stosownej nazwy, przestrzeganie standardów sanitarnych, zadbanie o odpowiednie wyposażenie oraz zadecydowanie o formach reklamy. Płynne przejście przez pierwszy etap działalności gastronomicznej jest najtrudniejsze, cała reszta zależy już od jakości serwowanego kebaba, który pozostaje w naszym kraju jedną z bardziej preferowanych form fast fooda.

Pri otvorení kebabu bude potrebné definovať formu podniku (stacionárny alebo food truck), vymyslieť vhodný názov, postarať sa o vybavenie a rozhodnúť o formách reklamy. Hladký prechod cez prvú fázu podnikania v oblasti verejného stravovania je najťažší; zvyšok závisí od kvality podávaného kebabu, ktorý zostáva jednou z najpreferovanejších foriem rýchleho občerstvenia v našej krajine.

Otvárate prevádzku s kebabom a potrebujete pomoc s výberom online objednávkového systému a ďalších nástrojov, ktoré by vyhovovali vášmu rozpočtu? Chcete spustiť reklamu pre svoju reštauráciu? Obráťte sa na nás!