Čas čakania v reštaurácii – ako dlho bude zákazník trpezlivý?

Rýchlosť servírovania jedla v reštaurácii je jedným z najdôležitejších faktorov, podľa ktorých zákazník hodnotí podnik. Samozrejme, dôležitá je aj chuť jedla, spôsob jeho servírovania alebo správna obsluha, ale dlhé čakanie na jedlo môže znehodnotiť aj to najlepšie úsilie odborníkov v kuchyni. Preto je také dôležité zabezpečiť, aby sa jedlá podávali čo najrýchlejšie. Tu však vzniká otázka: Aký je prijateľný čas čakania na jedlo v reštaurácii? Vysvetľujeme!

Na ktoré jedlá sa oplatí čakať?

Neexistujú žiadne predpisy, ktoré by určovali, v akom čase by sa mali jedlá v reštaurácii podávať na stôl. Závisí to od druhu jedla alebo napríklad od obsadenosti reštaurácie či dennej doby. Platí však pravidlo, že na dobré jedlo sa oplatí počkať.

Možno predpokladať, že ak sa jedlá v reštaurácii pripravujú od základu a z čerstvých, nespracovaných surovín, čas čakania v reštaurácii môže byť približne 30 až 45 minút. Kratšie čakacie doby sú možné, ak sa jedlo – alebo jeho časť – pripravilo vopred a čaká sa napríklad len na ohriatie.

Samozrejme, najkratšia čakacia doba by sa mala vzťahovať na predjedlá – tie by mali byť na stôl doručené čo najrýchlejšie, najlepšie približne do 10 minút od prijatia objednávky.

klienci restauracji, którzy dostali swoje zamówienie

Informovanie o čakacích dobách

Pri prevádzkovaní stravovacieho zariadenia sa oplatí venovať pozornosť presnému informovaniu hostí o tom, ako dlho musia čakať na servírovanie jedla. Môže to urobiť personál reštaurácie, ale oveľa lepšie je uviesť túto informáciu písomne – v jedálnom lístku.

Stačí napríklad uviesť, že všetky jedlá z jedálneho lístka danej reštaurácie sa pripravujú na mieste, čo znamená čakaciu dobu približne 30 minút. Možno tiež uviesť, že pri vybraných položkách môže byť čakacia doba dlhšia. Samozrejme, ak sa čakacia doba na jedlo predĺži, hosť by mal byť upozornený – čašník môže napríklad ponúknuť ďalšie predjedlo.

Je tiež dobré zefektívniť proces rezervácie stola výberom rezervačných systémov pre podnik. To, ako dlho bude zákazník trpezlivý, závisí od jeho prístupu. Na jednej strane nie je núdza o hostí, ktorí, vedomí si jedinečnosti podávaného pokrmu, dokážu byť trpezliví. Na druhej strane nie je núdza o hostí, ktorí sú 10 až 15 minút po zadaní objednávky už podráždení.

Informovanie o oneskorení podávania jedla

Ak vedúci zmeny vie, že môže dôjsť k oneskoreniu, mal by zákazníkov čo najskôr upozorniť. Tí musia byť informovaní napríklad o tom, že problémy sú spôsobené dočasnými technickými ťažkosťami spôsobenými napríklad nedostatkom elektrickej energie.

Najdôležitejšia pre rýchlosť podávania jedla v reštaurácii alebo inom stravovacom zariadení je dôslednosť komunikácie a tok informácií medzi čašníkom a kuchyňou. Oplatí sa postarať o efektívny rezervačný systém a tok dát. Po zadaní objednávky by sa táto informácia mala digitálne – a nie archaicky na papieri – dostať k manažérovi, ktorý dohliada na servírovanie, aj ku kuchárovi. Na tento účel sa odporúča používať osvedčený systém RePOS na objednávanie na jednom mieste od spoločnosti Restaumatic.

Dôležité je používať produkty, ktoré sú k dispozícii na mieste. Je veľkou chybou mať na jedálnom lístku jedlá, ktorých suroviny nie sú v zázemí k dispozícii.

klientka czekająca długo zna swoje zamówienie w restauracji

Prečo je dôležité načasovanie?

Návšteva reštaurácie nie je pre zákazníkov len príležitosťou zjesť – často neobvyklé – jedlo, ale aj príležitosťou na stretnutie alebo spoločnú oslavu. Akékoľvek oneskorenie ovplyvňuje celkové hodnotenie návštevy a úroveň samotného podniku. Preto je čas prípravy a dodania jedla rovnako dôležitý ako chuť alebo vzhľad pokrmu. 

V tejto súvislosti stojí za zváženie napríklad metóda jednoduchého menu. Chybou môže byť prílišné rozširovanie položiek alebo zavádzanie jedál, ktoré podnik nie je schopný efektívne a rýchlo zabezpečiť. Bohužiaľ, je to ľahký spôsob, ako stratiť potenciálneho zákazníka, ktorý navyše pravdepodobne spomenie, že daná reštaurácia má s gastronomickou profesionalitou málo spoločného. 

Ak si stravovacie zariadenie zakladá na jednoduchých, nekomplikovaných jedlách a nefunguje ako exkluzívny podnik, oplatí sa dbať na prípravu niektorých obľúbených jedál – napríklad obľúbených polievok. Jednoducho udržiavaním ich správnej úrovne teploty sa rozhodne zvýši rýchlosť ich podávania na stôl. 

Zaujímavým a moderným riešením je zavedenie samoobslužných systémov do stravovacích zariadení. Prevádzky, ktoré ponúkajú takéto objednávacie mechanizmy, zároveň umožňujú zákazníkom platiť za jedlo priamo z automatu, čo vedie ku skráteniu čakacích časov.

Čo ak potrebujete iné riešenia na zrýchlenie vybavovania objednávok? Zvážte viac zamestnancov – viac zamestnancov vám pomôže obslúžiť viac zákazníkov za kratší čas. V širšom meradle by to malo priniesť hmatateľné výhody. 

Čakacie doby v reštaurácii – čo sa oplatí vedieť?

Na čas dodania jedla by sa malo pozerať ako na faktor, ktorý ovplyvňuje celkové hodnotenie reštaurácie – rovnako ako chuť alebo vzhľad jedla. Preto by mali byť zavedené mechanizmy, ktoré sa postarajú o zákazníka, aby sa necítil podráždený čakaním na jedlo. Ak je zákazník spokojný s rýchlosťou, s akou mu bolo jedlo doručené, môže reštaurácii udeliť pochvalné hodnotenie na webovej stránke alebo v prieskume stravovania.

Experimentálnym riešením – ktoré je však veľmi zaujímavé pre podniky s dostatočným vybavením – by mohlo byť podávanie malého občerstvenia zákazníkom počas čakania na samotný pokrm. Stojí za to pridať napríklad prvok prekvapenia. Podávanie občerstvenia z rôznych častí sveta – napr. s popisom – poskytuje hosťom zaujímavú zámienku na rozhovor a porovnanie chutí, takže čas čakania na skutočné jedlá môže ubehnúť rýchlejšie. V takejto situácii sa aj spomínaná polhodina môže ukázať ako prekvapivo krátka. 

Telefón: +421 948-635-412

E-mail: slovakia@restaumatic.com

Facebook: https://www.facebook.com/RestaumaticSlovakia