Karta menu reštaurácie: Ako by mala vyzerať, aby podporovala objednávky?

Menu je vizitkou podniku. Je to jeden z hlavných prvkov, ktorému zákazníci venujú pozornosť. Vzhľad menu môže stimulovať chuť k jedlu, zvýšiť zisky z objednávok a odlíšiť reštauráciu od ostatných. Na dosiahnutie tohto cieľa by menu malo spĺňať niekoľko podmienok. Tu načrtávame zásady tvorby kariet menu a ako správne navrhnúť reštauračné menu.

Ako vytvoriť reštauračné menu? 

Menu by malo byť navrhnuté tak, aby povzbudzovalo zákazníkov k výberu a ochutnávaniu jedál. Malo by byť krátke, ale výstižné. Je dôležité zabezpečiť vhodný grafický dizajn – dôležitý je obal aj obsah. Menu by malo byť čitateľné, estetické a jasne informovať používateľa o ponuke reštaurácie. Nielen výber vhodných jedál je dôležitý – dobre konštruované menu by malo tiež harmonizovať s dekorom a atmosférou reštaurácie.

Restaumatic poskytuje podporu pri optimalizácii viditeľnosti menu online. Služba ponúka moderné a responzívne šablóny webových stránok s vhodne zvýrazneným menu. Okrem toho majú reštauratéri možnosť upravovať virtuálnu kartu menu a robiť rôzne zmeny. Ponúkame tiež marketingové nástroje, ktoré zlepšujú viditeľnosť webovej stránky a celkovo reštaurácie online.

Kľúčové pravidlá pre usporiadanie kariet menu 

Pri usporiadaní kariet menu je dôležité pamätať na kľúčové zásady: 

  • Obal: Musí byť estetický, pútavý a odolný. 
  • Tvar karty: Karta by mala byť pohodlná na používanie. 
  • Štýl písma: Jednoduché a ľahko čitateľné. Najčastejšie sa volia Calibri alebo Times New Roman. 
  • Farebná schéma: Mala by zodpovedať dekoru a atmosfére reštaurácie. Mala by byť príjemná pre oči. 
  • Dĺžka karty: Karta by nemala byť príliš dlhá. 
  • Jazyková presnosť: Chyby v jazyku na karte sú absolútne vylúčené.

Je tiež vhodné uviesť kontaktné informácie reštaurácie, otváracie hodiny a odkazy na sociálne médiá (ak ich reštaurácia má). Karta menu môže byť obohatená aj o informácie o šéfkuchárovi a stručnú históriu miesta.

Jedna alebo viac kariet menu? 

Počet kariet menu závisí od preferencií a vnútornej politiky reštaurácie. Niektoré podniky sa obmedzujú na jednu štandardnú kartu menu, doplnenú sezónnymi menu (ako vložky). Stáva sa tiež, že reštaurácia ponúka niekoľko menu, pričom hlavné menu mení podľa ročných období. Zákazník má potom na výber zimné, jarné, letné a jesenné menu.

Je pozoruhodné, že existujú rôzne typy kariet menu. Podnik môže pripraviť špeciálnu kartu menu, ktorá je užitočná napríklad na podujatia alebo svadby. Reštaurácie často majú aj detské menu, ktoré zdôrazňuje rodinnú atmosféru podniku. V elegantných podnikoch alebo miestach, ktoré sa špecializujú na podávanie vína, sa často k hlavnému menu pripája vínna karta.

Dizajn karty menu – Fotografie jedál

Jednou z myšlienok na vylepšenie menu je pridanie fotografií jedál. Ukazuje sa, že vhodné fotografie jedál efektívne stimulujú chuť k jedlu zákazníkov. Originálne a chutné obrázky môžu povzbudiť hostí reštaurácie, aby si objednali. Preto stojí za zváženie pridanie tohto grafického prvku do menu.

Vzhľad menu a typ podávaných jedál 

Vzhľad menu v reštaurácii by mal zodpovedať štýlu reštaurácie. Moderný štýl menu bude vhodný pre modernú kuchyňu, zatiaľ čo regionálny dizajn bude vyhovovať tradičnej kuchyni. Je pozoruhodné, že vzorová karta menu v tradičných reštauráciách sa skladá zo šiestich sekcií: studené predjedlá, teplé predjedlá, polievky, hlavné jedlá, syry a dezerty. Odporúča sa mať v každej sekcii 3 až 8 jedál.

Je dôležité, aby menu bolo rôznorodé a odrážalo bohatstvo používaných produktov. Je dobré zahrnúť vegetariánsku alebo vegánsku sekciu, čo bude pekné gesto voči zákazníkom, ktorí preferujú túto stravu. Typ podávaných jedál (a veľkosť porcií) by mal byť tiež vhodný k charakteru podniku. Zvyčajne sa v elegantných a vycibrených reštauráciách podávajú menšie porcie, zatiaľ čo v menej luxusných miestach sú porcie väčšie.

Informácie, ktoré musia byť zahrnuté v menu 

Správne vytvorené menu poskytuje zákazníkovi všetky potrebné a dôležité informácie o podávaných jedlách. Hosť reštaurácie by sa mal dozvedieť o pálivosti jedál a veľkostiach porcií, ako aj nájsť zmienku o tom, či je jedlo napríklad vegánske. Je dôležité, aby menu obsahovalo ceny jedál.

Informácie o alergénoch – Povinné pre zákazníkov

Je vhodné, aby reštauračné menu obsahovalo informácie o alergénoch v jedlách. Spotrebitelia by mali byť informovaní, či jedlo obsahuje: obilniny obsahujúce lepok, kôrovce, vajcia, ryby, arašidy, sóju, mlieko, orechy, zeler, horčicu, sezamové semienka, oxid siričitý a siričitany (v koncentráciách nad 10 mg/kg), vlčí bôb a mäkkýše.

Reštauratéri by mali poskytnúť úplné zloženie s vyznačenými alergénmi a zoznam sprístupniť hosťom v písomnej forme.

Vytvorenie menu – Zhrnutie 

Menu je jedným z najdôležitejších prvkov, ktoré reprezentujú reštauráciu. Malo by byť príjemné pre oči zákazníka a zodpovedať charakteru podniku. Je dôležité, aby pútalo pozornosť a povzbudzovalo k ochutnávaniu navrhovaných jedál. Karta menu by mala byť čitateľná a estetická. Musí obsahovať aj dôležité informácie o jedlách. Navyše, správne vytvorené menu zdôrazňuje kvality reštaurácie, čo môže výrazne ovplyvniť predaj a propagáciu. Preto stojí za to postarať sa o jeho atraktívny vzhľad.