Zníženie fluktuácie zamestnancov v reštauráciách – Ako to dosiahnuť?

Zamestnanci sú jedným z najdôležitejších aktív reštaurácie, a preto je nevyhnutné sa o nich správne starať. Zníženie fluktuácie zamestnancov je zložitý proces, ktorý si vyžaduje záväzok a správnu stratégiu zo strany reštauratérov. Ako môžete efektívne znížiť fluktuáciu v odvetví pohostinstva? Aké kroky by ste mali podniknúť, aby vaši zamestnanci radi pracovali vo vašom podniku?

Prečo je nízka fluktuácia zamestnancov dôležitá?

plynulý chod podniku. Keď zamestnanci odchádzajú, môže to negatívne ovplyvniť zvyšok tímu a narušiť pracovný tok. Výsledkom je, že niekto iný musí prevziať úlohy odchádzajúceho zamestnanca (čiastočne alebo úplne).

Ak sa vám nepodarí nájsť vhodnú náhradu včas, riskujete preťaženie ostatných zamestnancov ďalšími úlohami.

Udržanie nízkej fluktuácie je dôležité z niekoľkých dôvodov:

  • Zlepšená efektivita: Ak zaistíte spokojnosť zamestnancov a riešite príčiny fluktuácie, získate skutočnú príležitosť na optimalizáciu operácií v reštaurácii. Zamestnanci, ktorí sa cítia cenení a pohodlne na svojom pracovisku, majú tendenciu pracovať efektívnejšie a s úsmevom. Personál, ktorý má rád svoju prácu, bude viac zapojený do svojich povinností.
  • Vyššie štandardy zákazníckeho servisu: Personál reštaurácie môže poskytovať vyššiu úroveň zákazníckeho servisu, ak pracuje na rovnakom mieste po dlhšiu dobu. Prečo? Lepšie sa zoznámia s menu, čo im uľahčuje vysvetliť jedlá hosťom a povzbudiť ich, aby vyskúšali nové položky. Dlhodobí zamestnanci tiež často rozvíjajú vzťahy s pravidelnými zákazníkmi, čo môže ovplyvniť ich rozhodnutie vrátiť sa do reštaurácie.
  • Optimalizácia nákladov: Nízka fluktuácia zamestnancov optimalizuje výdavky. Ak sa váš personál často mení, musíte investovať do opakovaných náborových procesov a školení. Udržiavaním stabilnej skupiny zamestnancov tieto náklady znižujete. Na efektívne riadenie podniku sa musíte zamerať na kontrolu výdavkov.

Ako znížiť fluktuáciu zamestnancov v reštaurácii?

Ak chcete znížiť fluktuáciu zamestnancov, musíte identifikovať hlavnú príčinu problému. Na udržanie nízkej fluktuácie v reštauračnom odvetví by ste mali:

  • Postarať sa o potreby zamestnancov,
  • Ponúknuť školenia a kurzy,
  • Motivovať atraktívnymi platmi a zamestnaneckými výhodami,
  • Náborovať jednotlivcov so správnymi kompetenciami pre konkrétne pozície.

Porozumenie potrebám zamestnancov

Ak čelíte vysokej fluktuácii zamestnancov, mali by ste analyzovať potreby svojich podriadených. Môžete pravidelne vykonávať prieskumy, kde sa zamestnanci môžu podeliť o svoje obavy a spokojnosť.

Investícia do školení a zamestnaneckých výhod

Nízka fluktuácia personálu môže byť ovplyvnená prístupom k školeniam a kurzom, ktoré sú ponúkané ako nepeňažné benefity. To pomáha udržiavať dobré vzťahy so zamestnancami, odrádza ich od odchodu a zvyšuje ich kvalifikáciu.

Dostęp do szkoleń i kursów gastronomicznych obniża rotację pracowników.

Vytvorenie motivačného systému

Dobrým spôsobom, ako znížiť fluktuáciu zamestnancov, je vytvoriť motivačný plán. Ten môže zahŕňať bonusy za predajné výsledky a odmeny za kvalitné služby zákazníkom.

Prispôsobením motivačného systému potrebám zamestnancov môžete znížiť fluktuáciu zamestnancov takmer na nulu.

Nábor správnych ľudí

Úspech v hotelierstve závisí od práce s jednotlivcami, ktorí majú správnu kvalifikáciu na konkrétne pozície. Ak hľadáte šéfkuchára, oplatí sa zabezpečiť, aby mal:

  • Skúsenosti s prácou v reštauračnej kuchyni,
  • Kulinárske vzdelanie, napríklad titul v oblasti stravovacích služieb a gastronómie,
  • dobrý zmysel pre chuť a znalosť kulinárskych trendov.

Kandidáti na pozície manažérov reštaurácií by mali okrem iného preukázať vodcovské schopnosti, schopnosť komunikovať s tímom a schopnosť riešiť konflikty.

Je dôležité zamestnávať ľudí, ktorí sú odhodlaní, zodpovední a zameraní na rast. Nezabudnite si dôkladne overiť kvalifikáciu a počas pohovorov spoznať osobnosti kandidátov. Takto môžete posúdiť, či je daná osoba ochotná zostať vo vašej reštaurácii dlhodobo.

Rekrutacja odpowiednich osób ma kluczowe znaczenie w obniżaniu rotacji pracowników restauracji.

Zníženie fluktuácie zamestnancov v reštaurácii – záver

Je dôležité zabezpečiť, aby fluktuácia zamestnancov v reštauračnom priemysle zostala čo najnižšia. Vďaka tomu sa vyhnete vysokým nákladom na nábor a školenie nových zamestnancov a predídete poklesu kvality služieb pre hostí. Vysoká fluktuácia zamestnancov negatívne ovplyvňuje imidž reštaurácie – zamestnávateľ, od ktorého zamestnanci často „utekajú“, nie je vnímaný priaznivo.